Krmenadle u sosu od luka i pavlake sa mladim krompirom
Priprema
1. Prvo krmenadle začiniti sa mešavinom soli, vegete i bibera. Dobro utrljati začine sa obe strane mesa, pa ih staviti na jedan tanjir da ostoje dok se pripremi crni luk.
2. Crni luk oljuštiti, oprati, pa iseći na sitnije kockice. Sada uzeti jedan sud odgovarajuće veličine, pa na dno suda staviti pola količine seckanog crnog luka. Zatim na to pređati pripremljeno, začinjeno meso i nako toga dodati drugu polovinu luka. Sada preliti sa malo ulja i sipati vodu, pa staviti na vatru da se dinsta. Kada provri ostaviti da se dinsta na tihoj vatri poklopljeno oko 45-60 minuta, dužina kuvanja zavisi od debljine krmenadli. Dinstati meso sve dok ne omekša i dok se luk ne razdinsta u sos odgovarajuće gustine. Za vreme kuvanja ne treba mešati, ali se može sud prodrmati nekoliko puta da se meso ne zalepi za dno i da se ravnomerno dinsta.
3. U međuvremenu dok se krmenadle dinstaju pripremiti mlad krompir. Dobro ga oprati, istrljati, pa staviti u sud i preliti sa vodom. Kuvati krompir u ljusci, u posoljenoj vodi oko 20-25 minuta u zavisnosti od veličine. Probati viljuškom pred kraj da li je skuvan, pa procediti od vode i dodati nekoliko krompira u sos, ili samo servirati na tanjir pored krmenadli.
4. Kada su krmenadle dinstane i sos već ima odgovarajuću gustinu, tada na kraju dodati kiselu pavlaku i sud samo prodrmati i ostaviti još oko 5 minuta da se sve zajedno krčka. Pred sam kraj probati ukus sosa, pa ako je potrebno još malo posoliti i pobiberiti.
5. Krmenadle u sosu sa mladim krompirom ukrasiti seckanim peršunovim listom i poslužiti uz salatu od krastavaca, ili od paradajza, ili po želji.
6. Prijatno!
Potrebni sastojci
-6-7 komada svinjskih krmenadli
-7-8 komada crnog luka srednje veličine
-1 puna kašikica vegete
-3 srednje kašikice soli
-oko 0,5 kašikice mlevenog bibera, ili po ukusu
-1 kašika ulja
-3,5 dl vode
-1 čaša od 2 dl kisele pavlake
Za krompir:
-oko 800 g mladog krompira
-1 ravna kašikica soli
Za ukrašavanje:
-malo seckanog peršunovog lista