Domaći pekmez od višanja bez konzervansa

Domaći pekmez od višanja bez konzervansa
Podelite sa dragim osobama

Priprema

1.   Pekmez od višanja se pravi od svežih višanja, ali se isto dobije fin pekmez od zamrznutih višanja, praviti po istom postupku.

2.   Prvo pripremiti tegle i poklopce, oprati ih u toploj vodi i staviti na papirni ubrus da se ocede. Poklopce ostaviti da se dobro ocede i osuše, ili ih obrisati suvom krpom, a tegle poređati u rernu i tek posle rernu uključiti da se greje na 120 stepeni. Od trenutka kada rerna bude ugrejana držati ih da se osuše i sterilizuju 3o minuta. Nakon toga rerna može da se  isključi, a tegle ostaviti unutra na toplom.

3.   Sada pripremiti višnje, prvo dobro oprati, skinuti peteljke i očistiti od koščica. Stavljati u jedan veći, dublji sud, otprilike sud puniti do 2/3, da ima dovoljno mesta da pekmez može da vri. Staviti na jaču vatru da provri i da višnje puste soka, pa onda ostaviti na srednjoj vatri da dobro vri oko 15-20 minuta. Za to vreme samo povremeno promešati i kada već prestane da peni dodati šećer i sok od limuna.

4.   Dobro promešati i nastaviti kuvati na srednjoj vatri, ali sad već češće promešati. Kada počne da se zgušnjava tada mešati neprekidno do kraja kuvanja.

5.   Sada uključiti rernu,u kojoj se nalaze tegle, na 100 stepeni da se greju, da budu tople kada pekmez bude bio gotov.

6.   Pekmez kuvati oko 30-40 minuta, polako mešajući dok se fino ne zgusne. Kada varjača ostavlja trag na dnu suda koji se ne zatvara brzo, pekmez je gotov. Pred kraj kuvanja još probati ukus i dodati šećera po ukusu. Vaditi jednu, po jednu toplu teglu iz rerne i puniti sa vrućim pekmezom. Zatim teglu odmah zatvoriti sa metalnim poklopcem i okrenuti naopako. Držati tako 10 minuta, pa vratiti u normalan položaj. Ostaviti pekmez da se ohladi u potpunosti, pa posle poređati na policu.

7.   Posle otvaranja pekmez držati u frižderu.

8.   Prijatno!

Potrebni sastojci

-3 kg višanja, iscepanih

-900 g šećera ( za malo slađi pekmez dodati još malo šećera, po ukusu )

-2-3 kašike soka od limunaLeave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *