Rolovana pita bogata sa makom i višnjama

Rolovana pita bogata sa makom i višnjama
Podelite sa dragim osobama

Priprema

1.   Prvo pripremiti fil od maka. Mak staviti u jednu veću činiju, ili sud, a u jedan manji sud sipati mleko. U mleko dodati šećer i vanila šećer, pa staviti na vatru da se greje. Promešati i sačekati da provri, pa tek onda skinuti sa vatre. Vruće mleko odmah preliti preko maka. Kašikom dobro sve promešati i sačekati da mak upije mleko, pa ostaviti da se prohladi. Zatim dodati griz, rendanu koru od limuna i pekmez, pa sve sjediniti. Ovaj fil će se deliti na 4 dela, za 4 rolnice.

2.   Višnje dobro ocediti od viška tečnosti, pa staviti u jednu činiju. Ova količina višanja će se isto deliti na 4 dela.

3.   Sada pripremiti preliv, u šolji izmešati hladnu vodu sa uljem, pa sa tom mešavinom će se prelivati kore. Treba iskoristiti samo toliko preliva koliko bude bilo potrebno za premazivanje kora.

Priprema rolnica sa makom:

1.   Za jednu rolnicu treba odvojiti 3 kore i ređaju se jedna preko druge. Sve kore se premazuju prelivom sa četkicom tanko, ili samo poprskaju sa kašikom  po celoj površini kore. Na treću koru staviti 1/4 fila od maka, kašikom naneti na celu površinu kore. Ili samo staviti u jedan red na tu stranu kore koja je kraća.

2.   Preko fila od maka rasporediti 1/4 oceđenih višanja. Krenuti uvijati kore sa te strane koja je kraća, da može da stane u pleh. Postupak ponoviti i za pripremu još 3 rolnice, pa staviti ih u pleh na papir za pečenje. Gore namazati sa prelivom sa svih strana i staviti peći na 200 stepeni. Rolovanu pitu peći oko 20-25 minuta, dok lepo ne porumeni.

3.   Ostaviti rolnice da se ohlade i po želji ih posuti sa šećerom u prahu.

4.   Prijatno!

Potrebni sastojci

-500 g tankih kora za pitu

-400 g samlevenog maka

-400 g višanja

-300 g šećera

-4 vanil šećera

-5 punih kašika griza

-rendana kora od 2 limuna

-3 dl mleka

-2 pune kašike pekmeza od kajsije ( ili neki drugi pekmez, po želji )

Za preliv:

-oko 0,5 dl hladne vode

-oko 0,5 dl ulja, po potrebi