Krompir iz rerne
Priprema
1.
Krompir dobro oprati, pa skuvati u ljusci u posoljenoj vodi, oko 45 minuta. Treba kuvati duže nego obično, da bude jako mekan.
2.
U međuvremenu dok se krompir kuva oljuštiti beli luk, oprati, pa jako sitno iseckati, ili izgnječiti. U manji sud staviti margarin i istopiti na tihoj vatri. Zatim u istopljeni margarin dodati izgnječen beli luk, malo soli, bibera i sitno seckane majčine dušice, pa sve dobro promešati.
3.
Dok se krompir kuva rernu zagrejati na 250 stepeni. Kada je krompir već dobro omekšao ocediti od vode i poređati u pleh koji je obložen papirom za pečenje. Vruć krompir kašikom, ili viljuškom pritisnuti i izgnječiti.
4.
Sada preliti krompir sa pripremljenim istopljenim margarinom i dobro premazati. Nakon toga staviti u rernu da se peče na 250 stepeni oko 20 minuta, odnosno, sve dok krompir ne dobije zlatkasto žutu boju.
5.
Krompir poslužiti toplo kao prilog uz pečeno meso, roštilj, uz salatu od paradajza, krastavaca, ili po izboru.
6.
Prijatno!
Potrebni sastojci
-oko 1,5 kg krompira ( belog krompira, sa tankom ljuskom, srednje veličine )
-oko 100 g maslaca, ili margarina
-3-4 čena belog luka
-1 puna kašikica soli, ili po ukusu
-bibera, po ukusu
-pola kašikice sušene majčine dušice