Pizza
Priprema
1. U činiju sipati toplu vodu, pa dodati izmrvljen kvasac i šećer. Malo promešati i ostaviti da nadođe oko 10 minuta.
2. Zatim u činiju dodati ulje, so i brašno, pa promešati varjačom i posle toga rukom zamesiti testo. Brašno dodavati postepeno i posle prebaciti testo na pobrašnjen sto i još malo izraditi. Pokriti i ostaviti da odstoji oko 15-20 minuta.
3. Uključiti rernu da se greje na 200 stepeni. U međuvremenu salamu iseći na kolutove, a slaninu na šnite, ili na kockice. Masline seći na polovine, ili cele stavljati na pizzu. Sir iseći na krupnije komade.
4. Pripremiti pleh veličine 32 cm i podmazati uljem, ili margarinom. Zatim nadošlo testo razviti oklagijom, ili samo dobro pobrašniti sa obe strane i razvući rukom na stolu, pa onda prebaciti u pleh i još rukom razvući na veličinu pleha. Nakon toga testo premazati sa kečapom i posuti origanom.
5. Posle toga na testo poređati salamu, slaninu i masline. Malo pobiberiti sa sveže mlevenim biberom, pa pizzu prekriti sa komadima sira.
6. Staviti da se peče na 200 stepeni i peći oko 15-20 minuta.
7. Pizzu gore ukrasiti sa maslinama, ili čeri paradajzom, po želji.
8. Prijatno!
Potrebni sastojci
Za testo:
-220-250 g brašna
-150 ml mlake vode
-10 g svežeg kvasca
-2 kašike ulja
-1 puna kašikica soli
-veći prstohvat šećera
Za filovanje:
-150 g sira
-oko 150 g salame
-3-4 šnita slanine
-1 šaka maslina bez koštica
-3-4 kašike ljutog kečapa, ili po izboru
-1 ravna kašikica origana
-malo sveže mlevenog bibera
Za dekoraciju:
-masline, čeri paradjz, rukola, ili po izboru