Knedle sa šljivama-gomboce
Priprema
1. Krompir oljuštiti, oprati i iseći na krupnije kocke, pa staviti da se kuva u vodu sa dodatkom malo soli. Kuvati oko 30 minuta sve dok ne omekša.
2. U međuvremenu dok se krompir kuva šljive oprati i staviti na papirni ubrus da se ocede od vode. Birati zdrave šljive, ali zrelije i koštice se ne moraju vaditi iz šljiva da bi zadržale sav sok.
3. Sada pripremiti prezle. U veći i dublji tiganj prvo otopiti maslac na tihoj vatri, pa dodati prezle i mešajući pržiti nekoliko minuta na srednjoj temperaturi. Pred kraj dodati šećer i vanilin šećer i dobro promešati.
4. Skuvan krompir ocediti od vode, pa prvo izgnječiti i onda dodati so i maslac. Zatim fino, kremasto izraditi sa varjačom da nema grudvica. Krompir ostaviti da se dobro prohladi, može se promešati nekoliko puta da se brže hladi. U ohlađen krompir dodati jaje i brašno. Brašno dodavati postepeno, po potrebi koliko upija. Prvo u činiji izraditi fino, mekano testo koje je pomalo lepljivo. Zatim testo prebaciti na dobro pobrašnjen sto i još malo izraditi da se dobije mekše testo koje se preterano ne lepi. Radnu površinu obilno posipati sa brašnom, kao i ruke tokom rada.
5. Od testa napraviti valjkasti oblik, pa iseći na krugove oko 1-1,5 cm debljine. Svaki deo malo razvući u ruci, ili na stolu i napuniti sa šljivom. Nakon toga dobro spojiti krajeve i sa pobrašnjenom rukom oblikovati gomboce.
6. U veći sud sipati vode oko 2 l, sa dodatkom malo soli i staviti da se kuva. Kada voda dobro provri tek onda spuštati unutra gomboce i posle nekoliko minuta ih sa kašikom malo izdići pažljivo, ako su se zalepile za dno suda. Sačekati da voda ponovo dobro provri, pa ih kuvati oko 10-15 minuta, sve dok ne isplivaju na površinu vode. Zatim ih ostaviti još 3-5 minuta da se kuvaju.
7. Gomboce vaditi rešetkastom kašikom i uvaljati ih u pržene hlebne mrvice.
8. Ređati ih na tacnu, ili u veću činiju i posuti sa ostatkom prezli. Poslužiti ih sa šećerom u prahu, cimetom, medom, ili po želji.
9. Prijatno!
Potrebni sastojci
Za testo:
-oko 600 g krompira ( kuvanog i očišćenog oko 500 g )
-oko 250-300 g brašna, po potrebi
-30 g maslaca, ili margarina
-1 jaje
-1 ravna kašikica soli
Za prezle:
-200 g prezli
-3-4 pune kašike šećera
-2 vanil šećera
-40 g maslaca, ili margarina
Za punjenje:
-oko 12-14 šljiva