Knedle sa šljivama-gomboce

Knedle sa šljivama-gomboce
Podelite sa dragim osobama

Priprema

1.   Krompir oljuštiti, oprati i iseći na krupnije kocke, pa staviti da se kuva u vodu sa dodatkom malo soli. Kuvati oko 30 minuta sve dok ne omekša.

2.   U međuvremenu dok se krompir kuva šljive oprati i staviti na papirni ubrus da se ocede od vode. Birati zdrave šljive, ali zrelije i koštice se ne moraju vaditi iz šljiva da bi zadržale sav sok.

3.   Sada pripremiti prezle. U veći i dublji tiganj prvo otopiti maslac na tihoj vatri, pa dodati prezle i mešajući pržiti nekoliko minuta na srednjoj temperaturi. Pred kraj dodati šećer i vanilin šećer i dobro promešati.

4.    Skuvan krompir ocediti od vode, pa prvo izgnječiti i onda dodati so i maslac. Zatim fino, kremasto izraditi sa varjačom da nema grudvica. Krompir ostaviti da se dobro prohladi, može se promešati nekoliko puta da se brže hladi. U ohlađen krompir dodati jaje i brašno. Brašno dodavati postepeno, po potrebi koliko upija. Prvo u činiji izraditi fino, mekano testo koje je pomalo lepljivo. Zatim testo prebaciti na dobro pobrašnjen sto i još malo izraditi da se dobije mekše testo koje se preterano ne lepi. Radnu površinu obilno posipati sa brašnom, kao i ruke tokom rada.

5.  Od testa napraviti valjkasti oblik, pa iseći na krugove oko 1-1,5 cm debljine. Svaki deo malo razvući u ruci, ili na stolu i napuniti sa šljivom. Nakon toga dobro spojiti krajeve i sa pobrašnjenom rukom oblikovati gomboce.

6.   U veći sud sipati vode oko 2 l, sa dodatkom malo soli i staviti da se kuva. Kada voda dobro provri tek onda spuštati unutra gomboce i posle nekoliko minuta ih sa kašikom malo izdići pažljivo, ako su se zalepile za dno suda. Sačekati da voda ponovo dobro provri, pa ih kuvati oko 10-15 minuta, sve dok ne isplivaju na površinu vode. Zatim ih ostaviti još 3-5 minuta da se kuvaju.

7.   Gomboce vaditi rešetkastom kašikom i uvaljati ih u pržene hlebne mrvice.

8.   Ređati ih na tacnu, ili u veću činiju i posuti sa ostatkom prezli. Poslužiti ih sa šećerom u prahu, cimetom, medom, ili po želji.

9.  Prijatno!

Potrebni sastojci

Za testo:

-oko 600 g krompira (  kuvanog i očišćenog oko 500 g )

-oko 250-300 g brašna, po potrebi

-30 g maslaca, ili margarina

-1 jaje

-1 ravna kašikica soli

Za prezle:

-200 g prezli

-3-4 pune kašike šećera

-2 vanil šećera

-40 g maslaca, ili margarina

Za punjenje:

-oko 12-14 šljiva

 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *