Kremasti rižoto sa graškom
Priprema
1. Crni luk i mladi crni luk oljuštiti, oprati, pa sitnije iseckati.
2. U jedan manji sud staviti grašak, preliti sa vodom, dodati vegete i staviti da se kuva. Kada voda provri kuvati oko 15-20 minuta.
3. U međuvremenu dok se grašak kuva spremiti pirinač. Uzeti jedan dublji sud, pa sipati ulje i staviti 20 g maslaca i na tihoj vatri malo rastopiti, pa zatim odmah dodati seckan crni luk. Samo kratko prodinstati, pa posle toga ubaciti pirinač i mešajući dinstati 1-2 minuta.
4. Zatim preliti sa malo belog vina i mešati sve dok vino ne ispari, 3-4 minuta.
5. Nakon toga sipati. od ukupne količine vode samo toliko da prekrije pirinač, pa blago posoliti i ostaviti da se kuva na srednjoj vatri. Vodu dodavati iz nekoliko puta, otprilike na svakih 5 minuta. U međuvremenu nekoliko puta promešati i čim ispari voda, dodati malo vode. Ne dozvoliti da pirinač pliva u vodi, a ni da ostane bez vode. Otprilike posle 15-20 minuta kuvanja pirinač je gotov, pa pred sam kraj još posoliti i pobiberiti i dodati malo vegete po ukusu.
6. U potrebnu količinu vode za prelivanje pirinča može se dodati jedna kockica supe i skuvati, pa sa time prelivati pirinač. Onda prvo proveriti ukus skuvanog pirinča, pa tek onda dodati soli i bibera ako bude bilo potrebno.
7. Sada grašak, koji se u međuvremenu skuvao, procediti od vode i dodati u sud sa pirinčem. Nekoliko kašika ostaviti sa strane za ukrašavanje.
8. Zatim dodati još 20 g maslaca, komadiće sira i sve preliti sa malo limunovog soka, pa blago i pažljivo sve promešati. Rižoto ukrasiti sa komadićima sira, ili rendanim sirom i sa seckanim peršunovim lišćem. Poslužiti toplo uz pečeno meso, pečenu džigericu, uz neku svežu salatu, ili po želji.
9. Prijatno!
Potrebni sastojci
-180 g pirinča
-300 g graška zamrznutog, ili svežeg
-2 kašike maslinovog ulja, ili suncokretovog
-40 g maslaca ( 20 g dodati za dinstanje, a 20 g u gotov rižoto )
-1 mala glavica crnog luka
-1-2 struka mladog crnog luka
-1 dl belog vina
-6 dl vode ( ili supe )
-oko 50 g tvrdog sira ( parmezana )
-1 ravna kašikica soli
-0,5 kašikice vegete
-oko 0,5 kašikice bibera, ili po ukusu sveže mleveni biber
-1-2 kašike limunovog soka