Kremasti rižoto sa graškom

Kremasti rižoto sa graškom
Podelite sa dragim osobama

Priprema

1.   Crni luk i mladi crni luk oljuštiti, oprati, pa sitnije iseckati.

2.   U jedan manji sud staviti grašak, preliti sa vodom, dodati vegete i staviti da se kuva. Kada voda provri kuvati oko 15-20 minuta.

3.   U međuvremenu dok se grašak kuva spremiti pirinač. Uzeti jedan dublji sud, pa sipati ulje i staviti 20 g maslaca i na tihoj vatri malo rastopiti, pa zatim odmah dodati seckan crni luk. Samo kratko prodinstati, pa posle toga ubaciti pirinač i mešajući dinstati 1-2 minuta.

4.   Zatim preliti sa malo belog vina i mešati sve dok vino ne ispari, 3-4 minuta.

5.   Nakon toga sipati. od ukupne količine vode samo toliko da prekrije pirinač, pa blago posoliti i ostaviti da se kuva na srednjoj vatri. Vodu dodavati iz nekoliko puta, otprilike na svakih 5 minuta. U međuvremenu nekoliko puta promešati i čim ispari voda, dodati malo vode. Ne dozvoliti da pirinač pliva u vodi, a ni da ostane bez vode. Otprilike posle 15-20 minuta kuvanja pirinač je gotov, pa pred sam kraj još posoliti i pobiberiti i dodati malo vegete po ukusu.

6.   U potrebnu količinu vode za prelivanje pirinča može se dodati jedna kockica supe i skuvati, pa sa time prelivati pirinač. Onda prvo proveriti ukus skuvanog pirinča, pa tek onda dodati soli i bibera ako bude bilo potrebno.

7.   Sada grašak, koji se u međuvremenu skuvao, procediti od vode i dodati u sud sa pirinčem. Nekoliko kašika ostaviti sa strane za ukrašavanje.

8.   Zatim dodati još 20 g  maslaca, komadiće sira i sve preliti sa malo limunovog soka, pa blago i pažljivo sve promešati. Rižoto ukrasiti sa komadićima sira, ili rendanim sirom i sa seckanim peršunovim lišćem. Poslužiti toplo uz pečeno meso, pečenu džigericu, uz neku svežu salatu, ili po želji.

9.   Prijatno!

Potrebni sastojci

-180 g pirinča

-300 g graška zamrznutog, ili svežeg

-2 kašike maslinovog ulja, ili suncokretovog

-40 g maslaca ( 20 g dodati za dinstanje, a 20 g u gotov rižoto )

-1 mala glavica crnog luka

-1-2 struka mladog crnog luka

-1 dl belog vina

-6 dl vode ( ili supe )

-oko 50 g tvrdog sira ( parmezana )

-1 ravna kašikica soli

-0,5 kašikice vegete

-oko 0,5 kašikice bibera, ili po ukusu sveže mleveni biber

-1-2 kašike limunovog soka