Fin čokoladni kolač bez pečenja sa plazma keksom i orasima

Fin čokoladni kolač bez pečenja sa plazma keksom i orasima
Podelite sa dragim osobama

Priprema

1.   U jedan sud staviti mleveni keks i mlevene orahe, pa promešati da se sjedini.

2.   U jedan manji sud skuvati mleko, pa sa vrućim mlekom preliti mešavinu oraha i keksa.  Ako je smesa još dosta suva, onda sipati još malo mleka, jer od keksa zavisi koliko će mleka upiti. Zatim dok je vruće dodati još i čokoladu, pa nakon toga promešati smesu da se čokolada istopi. Ostaviti smesu da se dobro prohladi, pa onda dodati rendanu koru od pomorandže.

3.   U jednu veću činiju staviti maslac, ili margarin, pa dodati šećer u prahu i nekoliko kašika fila, pa umutiti penasto. Zatim postepeno dodavati fil i dobro umutiti mikserom.

4.   Fil podeliti na 3 dela, a i keks podeliti isto na 3 dela. Biće 3 reda keksa i 3 reda fila, zadnji red gore će biti fil, a preko toga se preliva čokoladna glazura.

5.   Uzeti jedan srednji, dublji pleh, ili jedan veći kalup za tortu, pa umočiti keks u mleko. Sipati mleko u jednu činiju, pa staviti nekoliko keksa odjednom u mleko i ostaviti da tek blago omekšaju. Zatim poređati prvi red keksa i nafilovati sa kremom. Tako ponavljati postupak još dva puta i zadnji red treba da bude fil.

6.   Sada pripremiti čokoladnu glazuru. Uzeti jedan manji sud i sipati slatku pavlaku, pa dodati izlomljenu čokoladu. Staviti na tihu vatru i sve vreme mešati. Zagrejati samo do neke srednje temperature da pavlaka ne provri, nego samo istopiti čokoladu i odmah skinuti sa vatre. Zatim preliti glazuru preko gornjeg reda fila i lepo rasporediti po celoj površini kolača.

7.   Kolač ostaviti preko noći u frižderu da se dobro ohladi, pa seći na kocke, ili štangle, po želji.

8.   Prijatno!

Potrebni sastojci

Za koru:

-oko 600-700 g keksa petit beurre ( ili neki keks koji je čokoladni sa jedne strane )

-malo mleka, oko 1,5-2 dl, po potrebi da keks omekša

Za fil:

-250 g maslaca, ili margarina

-150 g šećera u prahu

-200 g mlevenih oraha

-300 g mlevenog plazma keksa

-100 g tamne čokolade, ili mlečne

-oko 4 dl vrelog mleka

-rendana kora od jedne pomorandže

-po želji, oko 50 g suvog grožđa, potopljenog u sok od pomorandže

Za glazuru:

-2 dl slatke pavlake

-200 g tamne čokolade