Fin čokoladni kolač bez pečenja sa plazma keksom i orasima
Priprema
1. U jedan sud staviti mleveni keks i mlevene orahe, pa promešati da se sjedini.
2. U jedan manji sud skuvati mleko, pa sa vrućim mlekom preliti mešavinu oraha i keksa. Ako je smesa još dosta suva, onda sipati još malo mleka, jer od keksa zavisi koliko će mleka upiti. Zatim dok je vruće dodati još i čokoladu, pa nakon toga promešati smesu da se čokolada istopi. Ostaviti smesu da se dobro prohladi, pa onda dodati rendanu koru od pomorandže.
3. U jednu veću činiju staviti maslac, ili margarin, pa dodati šećer u prahu i nekoliko kašika fila, pa umutiti penasto. Zatim postepeno dodavati fil i dobro umutiti mikserom.
4. Fil podeliti na 3 dela, a i keks podeliti isto na 3 dela. Biće 3 reda keksa i 3 reda fila, zadnji red gore će biti fil, a preko toga se preliva čokoladna glazura.
5. Uzeti jedan srednji, dublji pleh, ili jedan veći kalup za tortu, pa umočiti keks u mleko. Sipati mleko u jednu činiju, pa staviti nekoliko keksa odjednom u mleko i ostaviti da tek blago omekšaju. Zatim poređati prvi red keksa i nafilovati sa kremom. Tako ponavljati postupak još dva puta i zadnji red treba da bude fil.
6. Sada pripremiti čokoladnu glazuru. Uzeti jedan manji sud i sipati slatku pavlaku, pa dodati izlomljenu čokoladu. Staviti na tihu vatru i sve vreme mešati. Zagrejati samo do neke srednje temperature da pavlaka ne provri, nego samo istopiti čokoladu i odmah skinuti sa vatre. Zatim preliti glazuru preko gornjeg reda fila i lepo rasporediti po celoj površini kolača.
7. Kolač ostaviti preko noći u frižderu da se dobro ohladi, pa seći na kocke, ili štangle, po želji.
8. Prijatno!
Potrebni sastojci
Za koru:
-oko 600-700 g keksa petit beurre ( ili neki keks koji je čokoladni sa jedne strane )
-malo mleka, oko 1,5-2 dl, po potrebi da keks omekša
Za fil:
-250 g maslaca, ili margarina
-150 g šećera u prahu
-200 g mlevenih oraha
-300 g mlevenog plazma keksa
-100 g tamne čokolade, ili mlečne
-oko 4 dl vrelog mleka
-rendana kora od jedne pomorandže
-po želji, oko 50 g suvog grožđa, potopljenog u sok od pomorandže
Za glazuru:
-2 dl slatke pavlake
-200 g tamne čokolade