Predivan sos od jabuka sa limunom
Priprema
1. Jabuke oprati, oljuštiti, pa im izvaditi sredinu sa košticama.
2. Zatim ih iseći na kockice i staviti u jedan manji sud.
3. Sada ih preliti sa vodom, promešati i staviti na tihu vatru da se dinstaju polako. Za vreme kuvanja nekoliko puta promešati sos.
4. Jabuke kuvati oko 15 minuta, sve dok jabuke ne omekšaju i dok se ne dobije fina, homogena smesa.
5. Kada su jabuke već omekšale tek onda dodati šećer, mali prstohvat soli, malo limunovog soka, pa onda sos dobro promešati.
6. U sos se po želji može dodati malo cimeta u prahu, ako će se sos koristiti u pripremi kolača.
7. Sos od jabuka poslužiti uz pečenje, a može poslužiti i kao fil za kolače, torte, ili palačinke.
8. Prijatno!
Potrebni sastojci
-0,5 kg kiselih, očišćenih jabuka ( oko 4-5 srednjih jabuka )
-1 ravna kašika šećera
-mali prstohvat soli
-2 dl vode
-1 kašikica soka od limuna
-malo cimeta, po želji, ako će se sos koristiti u pripremi kolača