Kremasti pirinač u mleku sa ukusom limuna i cimeta
Priprema
1. Pirinač oprati i staviti u sud, pa preliti sa vodom i mlekom. Zatim dodati šećer, vanilin šećer i prstohvat soli, pa dobro promešati. Ostaviti da provri, a pri tom nekoliko puta promešati.
2. Zatim smanjiti temperaturu i na srednjoj temperaturi kuvati sve dok pirinač ne omekša i sve dok ne upije veći deo tečnosti. Potrebno je kuvati oko 30 minuta.
3. Na početku ređe mešati, a kasnije kada već počne da se zgušnjava, potrebno je sve vreme mešati da se pirinač ne zalepi za dno suda.
4. Na samom kraju kuvanja još dodati maslac i rendanu limunovu koru i dobro promešati.
5. Sutlijaš sipati u manje činije i gore posuti sa cimetom u prahu. Može se poslužiti odmah, čim se malo prohladi, ili ostaviti u frižderu za kasnije.
6. Količina šećera se može staviti po ukusu.
7. Prijatno!
Potrebni sastojci
-8 punih kašika pirinča
-8 dl mleka
-2 dl vode
-3 pune kašike šećera
-3 vanil šećera
-1 kašika rendane limunove kore
-mali prstohvat soli
-20 g maslaca
Za posipanje:
-oko 2 kašikice cimeta u prahu