Krompir pire sa šargarepom i belim lukom

Krompir pire sa šargarepom i belim lukom
Podelite sa dragim osobama

Priprema

1.   Krompir, šargarepu i beli luk oljuštiti i oprati. Zatim krompr i šargarepu iseći na krupnije kocke, a beli luk na sitnije kockice.

2.   Staviti sve u jedan manji sud, pa preliti sa toliko vode da prekrije povrće. Zatim povrće staviti da se kuva i u međuvremenu vodu blago posoliti sa većim prstohvatom soli. Kada voda provri smanjiti da tiho vri i poklopljeno kuvati oko 30 minuta, odnosno sve dok povrće ne omekša.

3.   Posle toga povrće procediti od vode, pa sve zajedno izgnječiti viljuškom, ili gnječilicom za pire krompir. Zatim dodati mleko, maslac, so i biber i sve zajedno prvo promešati, pa dobro izraditi varjačom da se dobije fina, homogena smesa. Mleko dodavati postepeno da pire ne bude previše mekan.

4.   Poslužiti toplo uz pečeno meso i salatu po želji.

5.   Prijatno!

Potrebni sastojci

Za kuvanje povrća:

-oko 1 kg krompira

-2 šargarepe

-2-3 čena belog luka

-voda za kuvanje, po potrebi

-veći prstohvat soli

Za izradu pire krompira:

-1 puna kašika maslaca

-oko 1,5 dl mleka, po potrebi ( dodavati postepeno )

-1 puna kašikica soli

-malo sveže mlevenog bibera, po ukusu

Za ukrašavanje:

-malo seckanog peršunovog lista