Za nedeljni ručak-domaća pileća supa sa rezancima
Priprema
1. Pileće meso oprati i staviti u jedan veći sud. Sipati vode u sud i staviti da se greje, pa kada počne da vri malo smanjiti temperaturu na srednju i sve vreme kašikom skidati penu sa površine vode.
2. U međuvremenu šargarepu i koren peršuna oljuštiti, oprati, pa iseći na krupnije kocke, ili štapiće. Zatim crni luk oljuštiti i oprati , a paprikama izvadititi sredinu i oprati ih. Peršun list oprati i iseckati.
3. Posle otprilke 10 minuta, kada se više ne stvara pena na površini vode, dodati u supu pripremljeno očišćeno povrće i začine. Nakon toga pojačati vatru da voda ponovo provri i onda smanjiti na tihu vatru. Kuvati tako poklopljeno 1 sat, odnosno dok meso ne omekša. Ako ispari previše vode onda malo doliti u toku kuvanja.
4. Pre serviranja bareno meso, paprike i glavicu crnog luka izvaditi na tacnu, a u supu dodati rezance i promešati. Ostaviti još da provri i da vri 1-2 minuta.
5. Kada je supa gotova posuti sa sitno seckanim peršunovim lišćem i promešati. Zatim supu servirati toplo sa barenim mesom.
6. Prijatno!
Potrebni sastojci
-oko 600 g pilećeg mesa ( krila, leđa, batak, 2 komada džigerice, po izboru )
-6 komada šargarepe
-2 veća komada korena peršuna, ili 3-4 manja
-peršunov list
-1-2 komada sveže paprike
-1 veća glavica crnog luka
-2 ravne kašikice soli
-2 pune kašikice vegete
-5-6 komada zrna bibera
-oko 2 l vode
-4-5 kašika rezanaca za supu