Sočan slatki kupus sa dimljenom butkicom

Sočan slatki kupus sa dimljenom butkicom
Podelite sa dragim osobama

Priprema

1.   Dimljenu butkicu oprati u toploj vodi, pa zatim odvojiti meso od kosti i iseći na krupne komade.

2.   Kupusu odstraniti spoljne listove, oprati i iseći na krupnije komade.

3.  Crni luk oljuštiti i krupnije iseckati. Paradajz oprati, pa sitnije iseckati. Peršun list oprati i iseckati.

4.   U veći sud od ( 4 l ) prvo poređati kupus do polovine suda i dobro pritisnuti. Preko kupusa sada u sredini poređati komade mesa, iseckan crni luk, paradajz i pola količine seckanog peršunovog lista. Ostatak peršunovog lista ostaviti sa strane za ukrašavanje kupusa.

5.   Preko mesa staviti još kupusa koliko može da stane. A ostatak ostaviti sa strane pa dodati malo kasnije, posle otprilke 15 minuta, kada već kupus malo omekša.

6.  Kupus preliti sa vodom da bude do vrha kupusa, ali da ga ne prekriva u potpunosti. Staviti da se kuva i kada provri smanjiti temperaturu i kuvati na tihoj vatri poklopljeno 1 i po sat. Posle oko 15 minuta kuvanja dodati sve začine , pa blago promešati. Nakon toga staviti i ostatak kupusa, pa malo pritisnuti kašikom. Nastaviti kuvanje do kraja sve dok meso ne omekša. Za vreme kuvanja nije potrebno mešati.

7.  Oko 20 minuta pred kraj kuvanja napraviti hladnu zapršku. Brašno prvo izmešati u šolji sa nekoliko kašika hladne vode da nema grudvica, pa zatim razrediti sa oko 1 dl hladne vode i promešati. Nakon toga sipati na kupus i promešati, pa ostaviti da se kuva još oko 15 minuta.

8.   Kupus posuti sa seckanim peršunovim lišćem, pa poslužiti toplo uz svež hleb, kiselo mleko, salatu od krastavaca, ili po želji.

9.   Manja količina kupusa se može praviti od polovine potrebnih sastojaka po istom postupku pripreme.

10.   Prijatno!

Potrebni sastojci

-oko 2 kg kupusa

-oko 1 kg dimljene butkice, bez kosti ( ili neko drugo suvo meso, po izboru, kobasica slanina, suva rebra )

-2 veće glavice crnog luka

-2 komada većeg svežeg paradajza

-oko 2 kašike peršunovog lista

-2 ravne kašikice soli

-2 pune kašikice vegete

-0,5 kašikice mlevenog bibera, ili po ukusu

-2 pune kašikice crvene paprike

-na vrh kašikice ljute crvene paprike

-4-5 zrna bibera

-1 lovorov list

-oko 8 dl vode

Za hladnu zapršku:

-1 srednja kašika brašna

-oko 1 dl hladne vode