Pečurke sa lukom u sosu od pavlake
Priprema
1. Prvo pripremiti pečurke, oprati ih i iseći na krupnije komade, ili listiće. Zatim crni i beli luk oljuštiti, oprati, pa sitno iseckati.
2. Staviti sve zajedno u jedan dublji tiganj, preliti sa malo ulja, ili dodati komadić maslaca, pa na tihoj vatri dinstati oko 10 minuta. Za vreme dinstanja povremeno promešati i kada je dinstanje gotovo pečurke posoliti i pobiberiti.
3. Nakon toga pečurke preliti sa pavlakom za kuvanje, dodati kiselu pavlaku i pola količine seckanog peršunovog lista. Dobro promešati, pa sačekati da provri i onda ostaviti na tihoj vatri da se kuva 5 minuta. Za vreme kuvanja sos nekoliko puta promešati.
4. Na samom kraju pre serviranja posuti sa seckanim peršunovim lišćem i toplo servirati uz pečeno meso, pečen krompir, testeninu, salatu, ili po želji.
5. Prijatno!
Potrebni sastojci
-oko 500 g pečuraka
-1 veća glavica crnog luka
-3 čena belog luka
-0,5 veze peršunovog lista
-2-3 kašike ulja, ili kašikica maslaca
-2 dl pavlake za kuvanje
-1 jako puna kašika kisele pavlake
-0,5 kašikice soli
-sveže mleveni biber, po ukusu