Fileti soma u rerni sa krompirom

Fileti soma u rerni sa krompirom
Podelite sa dragim osobama

Priprema

1.   Filete soma ocediti, prosušiti od suvišne tečnosti, pa staviti na tacnu i iseći na krupne komade. Sa obe strane posoliti i pobiberiti i dobro utrljati začine u meso.

2.   Krompir oljuštiti, oprati, pa iseći na krupnije komade.

3.   Crni i beli luk očistiti, oprati, pa crni luk iseći na krupnije kolutove, a beli luk na sitnije kockice.

4.   Mirođiju oprati i sitno iseckati.

5.   Jedan dublji pleh odgovarajuće veličine samo tanko namazati uljem, pa poređati začinjene filete soma.

6.   U jednu činiju staviti krompir i kolutove luka, pa posoliti i pobiberiti i dobro promešati. Nakon toga sipati u pleh između fileta soma i lepo rasporediti.  Filete soma sada poprskati sa malo limunovog soka.

7.   U manjoj činiji izmešati sve sastojke za preliv, pa preliti preko soma i krompira. Kašikom ravnomerno premazati odozgore i staviti da se peče na 200 stepeni oko 30-40 minuta. Pred sam kraj 10-ak minuta posuti gore sa malo rendanog tvrdog sira i onda ostaviti da se peče dok sve lepo ne porumeni.

8.   Poslužiti uz svežu, ili neku kiselu salatu, po želji.

9.   Prijatno!

Potrebni sastojci

Za filete soma:

-oko 1 kg fileta soma

-so i biber, po ukusu

-ceđeni sok od pola limuna

-2-3 kašike ulja

Za krompir:

-oko 1 kg krompira

-1 veća glavica crnog luka

-1 ravna kašikica soli

-malo bibera, po ukusu

Za preliv:

-2,5 dl kisele pavlake

-5 kašika pavlake za kuvanje

-3 čena belog luka

-3-4 pune kašike sitno seckane sveže mirođije ( ili 1-2 sušene )

-veći prstohvat soli

-sveže mleveni biber, po ukusu

Za posipanje gore:

-oko 3 kašike rendanog tvrdog sira