Fileti soma u rerni sa krompirom

Priprema
1. Filete soma ocediti, prosušiti od suvišne tečnosti, pa staviti na tacnu i iseći na krupne komade. Sa obe strane posoliti i pobiberiti i dobro utrljati začine u meso.
2. Krompir oljuštiti, oprati, pa iseći na krupnije komade.
3. Crni i beli luk očistiti, oprati, pa crni luk iseći na krupnije kolutove, a beli luk na sitnije kockice.
4. Mirođiju oprati i sitno iseckati.
5. Jedan dublji pleh odgovarajuće veličine samo tanko namazati uljem, pa poređati začinjene filete soma.
6. U jednu činiju staviti krompir i kolutove luka, pa posoliti i pobiberiti i dobro promešati. Nakon toga sipati u pleh između fileta soma i lepo rasporediti. Filete soma sada poprskati sa malo limunovog soka.
7. U manjoj činiji izmešati sve sastojke za preliv, pa preliti preko soma i krompira. Kašikom ravnomerno premazati odozgore i staviti da se peče na 200 stepeni oko 30-40 minuta. Pred sam kraj 10-ak minuta posuti gore sa malo rendanog tvrdog sira i onda ostaviti da se peče dok sve lepo ne porumeni.
8. Poslužiti uz svežu, ili neku kiselu salatu, po želji.
9. Prijatno!
Potrebni sastojci
Za filete soma:
-oko 1 kg fileta soma
-so i biber, po ukusu
-ceđeni sok od pola limuna
-2-3 kašike ulja
Za krompir:
-oko 1 kg krompira
-1 veća glavica crnog luka
-1 ravna kašikica soli
-malo bibera, po ukusu
Za preliv:
-2,5 dl kisele pavlake
-5 kašika pavlake za kuvanje
-3 čena belog luka
-3-4 pune kašike sitno seckane sveže mirođije ( ili 1-2 sušene )
-veći prstohvat soli
-sveže mleveni biber, po ukusu
Za posipanje gore:
-oko 3 kašike rendanog tvrdog sira