Sočne ćuftice u pikantnom sosu od paradajza
Priprema
Priprema ćufti:
1. Beli i crni luk oljuštiti, oprati, pa iseći na sitnije kockice. Suv hleb potopiti u hladnu vodu, pa posle dobro iscediti od vode i izmrviti.
2. Mleveno meso staviti u činiju, pa dodati kockice crnog i belog luka, izmrvljen hleb, jaje, so i biber. Smesu dobro izraditi rukom, pa pokriti providnom folijom i ostaviti u frižderu da odstoji dok se pripremi sos.
Priprema sosa od paradajza:
1. U veći sud staviti nekoliko kašika ulja, pa staviti na tihu vatru i odmah dodati brašno. Samo kratko mešajući propržiti da ne promeni boju, pa onda skinuti sa vatre i ostaviti da se malo prohladi. Zatim sipati paradajz sok i sve vreme mešati da se fino sjedini, da nema grudvica. Nakon toga vratiti na vatru, pa sipati vodu i dodati sve začine i dobro promešati. Pojačati vatru da sos provri, pri tom nekoliko puta promešati, pa zatim ostaviti da tiho vri.
2. Sada izvaditi smesu za ćufte iz friždera i rukom praviti male ćuftice, pa ih ubaciti u sos da se kuvaju.
3. Ako je potrebno ponovo malo pojačati vatru da sos sa ćufticama provri, pa zatim smanjiti vatru i ostaviti tiho da vri poklopljeno oko 45 minuta. Za vreme kuvanja nije potrebno mešati.
4. Poslužiti toplo uz pire krompir, testeninu, ili po želji.
5. Prijatno!
Potrebni sastojci
Za ćufte:
-0,5 kg mlevenog svinjskog mesa ili mešavina pola svinjskog, pola junećeg
-1 manja glavica crnog luka
-3 veća čena belog luka
-1 jaje
-1 deblje parče suvog hleba
-1 puna kašikica soli
-0,5 kašikice bibera
Za paradajz sos:
-0,5 l paradajz soka
-0,5 l vode
-1 puna kašikica soli
-0,5 kašike šećera
-1 ravna kašika brašna
-0,5 kašikice crvene slatke paprike
-0,5 kašikice ljute čili paprike
-na vrh kašikice bibera, ili po ukusu
-malo seckanog peršunovog lista
-oko 3-4 kašike ulja, po potrebi