Sočne ćuftice u pikantnom sosu od paradajza

Sočne ćuftice u pikantnom sosu od paradajza
Podelite sa dragim osobama

Priprema

Priprema ćufti:

1.   Beli i crni luk oljuštiti, oprati, pa iseći na sitnije kockice. Suv hleb potopiti u hladnu vodu, pa posle dobro iscediti od vode i izmrviti.

2.   Mleveno meso staviti u činiju, pa dodati kockice crnog i belog luka, izmrvljen hleb, jaje, so i biber. Smesu dobro izraditi rukom, pa pokriti providnom folijom i ostaviti u frižderu da odstoji dok se pripremi sos.

Priprema sosa od paradajza:

1.   U veći sud staviti nekoliko kašika ulja, pa staviti na tihu vatru i odmah dodati brašno. Samo kratko mešajući propržiti da ne promeni boju, pa onda skinuti sa vatre i ostaviti da se malo prohladi. Zatim sipati paradajz sok i sve vreme mešati da se fino sjedini, da nema grudvica. Nakon toga vratiti na vatru, pa sipati vodu i dodati sve začine i dobro promešati. Pojačati vatru da sos provri, pri tom nekoliko puta promešati, pa zatim ostaviti da tiho vri.

2.   Sada izvaditi smesu za ćufte iz friždera i rukom praviti male ćuftice, pa ih ubaciti u sos da se kuvaju.

3.   Ako je potrebno ponovo malo pojačati vatru da sos sa ćufticama provri, pa zatim smanjiti vatru i ostaviti tiho da vri poklopljeno oko 45 minuta. Za vreme kuvanja nije potrebno mešati.

4.   Poslužiti toplo uz pire krompir, testeninu, ili po želji.

5.   Prijatno!

Potrebni sastojci

Za ćufte:

-0,5 kg mlevenog svinjskog mesa ili mešavina pola svinjskog, pola junećeg

-1 manja glavica crnog luka

-3 veća čena belog luka

-1 jaje

-1 deblje parče suvog hleba

-1 puna kašikica soli

-0,5 kašikice bibera

Za paradajz sos:

-0,5 l paradajz soka

-0,5 l vode

-1 puna kašikica soli

-0,5 kašike šećera

-1 ravna kašika brašna

-0,5 kašikice crvene slatke paprike

-0,5 kašikice ljute čili paprike

-na vrh kašikice bibera, ili po ukusu

-malo seckanog peršunovog lista

-oko 3-4 kašike ulja, po potrebi