Savršen karfiol sa slaninom i sirom iz rerne

Savršen karfiol sa slaninom i sirom iz rerne
Podelite sa dragim osobama

Priprema

1.   Prvo razdvojiti glavicu karfiola na krupnije cvetove, pa oprati u hladnoj vodi. Zatim staviti u jedan sud, preliti sa vodom i vodu posoliti sa većim prstohvatom soli. Sada karfiol staviti da se kuva oko 5-10 minuta da ostane pomalo čvrst.

2.   U međuvremenu dok se karfiol kuva slaninu iseći na sitne kockice, ili tanje štapiće, pa na suvom tiganju kratko propržiti. Pržiti na srednjoj temperaturi da komadići slanine dobiju lepu boju i da puste masnoću.  Za vreme prženja nekoliko puta promešati.

3.   Dok se slanina prži oljuštiti crni luk, oprati i krupno iseći. Kada je slanina već lepo ispržena u tiganj dodati crni luk, promešati samo nekoliko puta i skinuti sa vatre.

4.   Sada se može uključiti rerna da se greje na 200 stepeni. Pripremiti još i preliv, u jednu činiju staviti kiselu pavlaku, pa dodati jaja, so i biber i sve dobro promešati. U međuvremenu još karfiol dobro ocediti od vode.

5.   Zatim uzeti jedan dublji vatrostalni, ili keramički sud, ili neki manji pleh i zidove i dno suda namazati sa malo maslaca, ili margarina.  Preko toga posuti prezle, pa onda ubaciti oceđen karfiol.

6.   Preko karfiola staviti slaninu sa lukom, rasporediti po celoj površini. Zatim sve preliti sa pripremljenim prelivom i kašikom premazati da preliv prekrije cvetove karfiola. Na kraju posuti gore sa rendanim sirom i sa još malo sveže mlevenog bibera.

7.  Staviti da se peče na 200 stepeni i peći oko 30 minuta, odnosno dok lepo ne porumeni.

8.  Karfiol poslužiti toplo uz pečeno meso, pire krompir i salatu, po želji.

9.   Prijatno!

Potrebni sastojci

-1 manja glavica karfiola

-1 glavica crnog luka

-oko 250-300 g dimljene, ili mesnate slanine ( količina može po želji )

Za preliv:

-2 jaja

-5 dl kisele pavlake

-2 ravne kašikice soli

-0,5 kašikice bibera

Za pripremu suda za pečenje:

-oko 20 g maslaca, ili margarina

-2 pune kašike prezli

Za posipanje gore:

-oko 100 g tvrdog rendanog sira

-malo sveže mlevenog bibera



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *