Sočan i ukusan kolač: kakao kocke sa pomorandžom
Priprema
1. Odmah na početku pripreme može se uključiti rerna da se greje na 200 stepeni.
2. U činiju staviti prvo jaja i šećer, pa fino izraditi penasto, žicom za mućenje, ili samo varjačom. Zatim dodati omekšali maslac i isto dobro promešati smesu.
3. Nakon toga redom dodavati sve preostale sastojke u činiju, promešati i dobro izraditi da se dobije fina, homogena smesa. Uzeti jedan srednji kalup, ili pleh, pa dno i zidove pleha tanko namazati sa maslacem i posuti sa malo brašna. Zatim sipati smesu u sud i staviti da se peče na 200 stepeni oko 25-30 minuta. Pred kraj proveriti testo sa čačkalicom, ili viljuškom da li je dovoljno pečeno. Ako se testo ne lepi za viljušku, onda je kolač gotov.
4. Zatim kolač izvaditi iz rerne i preliti sa ceđenim sokom od pomorandže. Kada se prohladi posuti sa šećerom u prahu, premazati sa džemom, ili ukrasiti sa šlagom, po želji.
5. Prijatno!
Potrebni sastojci
-2 komada jaja
-8 punih kašika šećera
-1 vanil šećer
-100 g maslaca, ili margarina ( omekšanog na sobnoj temperaturi )
-8 jako punih kašika brašna ( koliko može da stane na kašiku )
-4 jako pune kašike kakaoa
-0,5 praška za pecivo
-2 dl mleka
-rendana kora od jedne pomorandže
-ceđen sok od jedne pomorandže
Za ukrašavanje:
-malo šećera u prahu, pekmeza, čokoladne glazure, ili šlaga, po želji