Jednostavna krompir salata sa lukom
Priprema
1. Prvo krompir dobro oprati i skuvati u ljusci u posoljenoj vodi. Kuvati oko 40 minuta, u zavisnosti od veličine, probati pred kraj viljuškom da li je krompir mekan. Birati krompir srednje veličine.
2. U međuvremenu dok se krompir kuva oljuštiti crni luk i mladi crni luk, oprati i iseckati. Crni luk preseći na pola, pa iseći na tanke polukrugove, a mladi crni luk na kolutove. Od mladog crnog luka ostaviti malo sa strane za ukrašavanje krompir salate.
3. Kada se krompir skuvao ocediti od vode i ohladiti pod mlazom hladne vode. Zatim oljuštiti i iseći na tanke kolutove, ili na kockice, po želji.
4. Tako pripremljen krompir se može odmah staviti u veću činiju, pa dodati crni luk i mladi crni luk. Prvo posoliti i pobiberiti i dobro sve promešati. Zatim preliti sa uljem i sirćetom i sada sve fino promešati da se sjedini.
5. Gore još malo posuti sa sveže mlevenim biberom i ukrasiti sa mladim crnim lukom.
6. Krompir salatu poslužiti uz roštilj, pečeno meso, pečenu ribu, ili po želji.
7. Prijatno!
Potrebni sastojci
-oko 1,5 kg krompira, približno jednake veličine
-3 srednje glavice crnog luka
-oko 5 struka mladog crnog luka
-2 ravne kašikice soli
-oko 0,5 kašikice bibera, ili sveže mleveni biber, po ukusu
-3 kašike sirćeta
-5 kašika maslinovog, ili suncokretovog ulja