Slana pita sa crnim lukom, salamom i pavlakom

Slana pita sa crnim lukom, salamom i pavlakom
Podelite sa dragim osobama

Priprema

1.   Izmrvljen kvasac staviti u šolju, pa preliti sa 1 dl mlake vode i dodati veći prstohvat šećera. Promešati i ostaviti da nadođe oko 10 minuta. Sve sastojke za pripremu testa staviti u jednu činiju, pa onda dodati nadošli kvasac i ostatak vode. Sada zamesiti testo i ostaviti pokriveno da odmara na toplom 15 minuta.

2.   U međuvremenu pripremiti fil za pitu, prvo oljuštiti crni luk i oprati, pa preseći na pola i iseći na tanke polukrugove.

3.   Zatim u jednu činiju staviti kiselu pavlaku, dodati jaja i malo posoliti i pobiberiti. Sve fino izmešati da se sjedini.

4.   Salamu i suvi vrat iseći na krupnije komade.

5.   Sada uzeti jedan veći dublji okrugli pleh, pa ga tanko nauljiti, ili obložiti ga sa papirom za pečenje.

6.   Kada je testo odstojalo razviti ga oklagijom u krug tanko na veličinu pleha i prebaciti ga u pleh. Krajeve testa malo izdići i stisnuti uz ivicu pleha.

7.   Sada se može uključiti rerna da se greje na 200 stepeni. Na testo prvo staviti pripremljen fil sa pavlakom i ravnomerno rasporediti u plehu. Na pavlaku poređati polukrugove crnog luka i malo pobiberiti sveže mlevenim biberom. Preko crnog luka pobacati salamu i suvi vrat i blago izmešati sa lukom.

8.   Pitu staviti da se peče na 200 stepeni i peći oko 40-45 minuta, sve dok se lepo ne zapeče i luk ne omekša. Pred kraj pečenja poređati gore tanko isečene komade sira i vratiti nazad u rernu još oko 5 minuta da se sir istopi.

9.   Poslužiti toplo uz jogurt, kiselo mleko, ili neku salatu po želji.

10.   Prijatno!

Korak po korak

Potrebni sastojci

Za testo:

-250-300 g brašna

-1/4 svežeg kvasca

-1,5 dl mlake vode

-1 ravna kašikica soli

-0,5 kašikice šećera

-2 kašika ulja

Za fil:

-2 čaše kisele pavlake ( 4 dl )

-3 komada jaja

-0,5 kašikice soli

-0,5 kašikice bibera, ili po ukusu sveže mlevenog bibera

-3 srednje glavice crnog luka

-150 g salame ( ili šunke, slanine, ili neko sveže povrće )

-100 g sušenog svinjskog vrata

Gore:

-oko 100 g tvrdog sira

Za ukrašavanje:

-mladi crni luk, ili seckan peršunov list