Hrskave ćufte od mlevenog mesa i sira iz tiganja

Hrskave ćufte od mlevenog mesa i sira iz tiganja
Podelite sa dragim osobama

Priprema

1.   Crni i beli luk oljuštiti, oprati i sitno iseckati. Zatim suv, stari hleb potopiti u hladnu vodu, pa onda dobro rukom iscediti od vode i izmrviti. Mleveno meso  staviti u jednu činiju, pa dodati crni i beli luk, oceđen stari hleb, jaje i sve začine. Sada smesu dobro izraditi rukom.

2.   Tvrdi sir iseckati na sitnije kockice, pa posle dodati kockice sira u smesu i sve zajedno dobro izraditi. Rukom formirati manje ćufte i staviti ih na jedan tanjir.

3.   Pripremiti jedan veći, dublji tiganj i sipati ulje. Ulja sipati toliko da prekrije dno u debljem sloju, pa onda ugrejati ulje na srednju jaku temperaturu i zatim poređati ćufte u ulje da se peku.

4.  Prvo pržiti ćufte na jačoj vatri sve dok donja strana ne porumeni, zatim ih okrenuti sa druge strane. Kada i druga strana porumeni smanjiti vatru na umerenu i peći ćufte ukupno oko 20-25 minuta u zavisnosti od veličine. Za vreme pečenja okretatih ih nekoliko puta da se ravnomerno peku.

5.  Kada su ćufte pečene izvaditi ih na upijajući papir da se ocede od viška masnoće.

6.   Poslužiti ćufte tople uz pire krompir, čušpajz od graška, uz salatu, ili po želji.

7.   Prijatno!

Korak po korak

Potrebni sastojci

-500 g mlevenog svinjskog mesa ( ili mešavina svinjskog i junećeg )

-oko 80 g tvrdog sira

-1 manja glavica crnog luka

-3-4 čena belog luka

-1 veće parče starog, suvog hleba

-1 jaje

-1 puna kašikica soli

-0,5 kašikice bibera

Za prženje:

-oko 1,5-2 dl ulja, po potrebi u zavisnosti od veličine tiganja

-ili 2-3 pune kašike masti