Pirinač sa mešanim povrćem

Pirinač sa mešanim povrćem
Podelite sa dragim osobama

Priprema

1.   Povrće prvo očistiti, oprati i sitnije iseckati. Može se koristiti već pripremljena mešavina zamrznutog povrća, ili birati sveže povrće po izboru.

2.  Uzeti jedan sud odgovarajuće veličine, pa staviti maslac da se rastopi, ili sipati malo ulja. Zatim u sud ubaciti crni luk i na tihoj vatri kratko prodinstati. Zatim dodati mešavinu povrća i kratko propržiti mešajući. Nakon toga sipati malo vode, nekoliko kašika, pa dinstati oko 10 minuta.

3.   Sada dodati opran pirinač, pa sok od limuna i kratko sve propržiti i posle naliti sa vodom. Posoliti, pobiberiti, dodati origano i peršun list, pa sve promešati. Zatim sud poklopiti i kuvati na tihoj vatri oko 20 minuta. Za vreme kuvanja nekoliko puta promešati. Pred kraj kuvanja probati i ako je potrebno još začiniti po ukusu.

4.  Na kraju još ukrasiti sa malo peršunovog lista.

5.  Pirinač sa povrćem poslužiti toplo uz pečeno, ili pohovano meso, uz ribu, salatu, ili po želji.

6.   Prijatno!

Korak po korak

Potrebni sastojci

-1 šolja od 2,5 dl pirinča

-oko 300-400 g mešavine povrća ( kukuruz, grašak, paprika, tikvice, šargarepa, ili po izboru )

-1 glavica crnog luka

-1 ravna kašikica soli

-1 ravna kašikica vegete

-sveže mleveni biber, po ukusu

-malo origana

-malo peršunovog lista

-3 šolje od 2,5 dl vode

-1 kašika maslaca, ili 2-3 kašike ulja

-1 kašika soka od limuna