Zapečena boranija iz rerne sa mirođijom i pavlakom
Priprema
1. Crni i beli luk oljuštiti, oprati, pa sitnije iseckati. Zatim u jedan manji sud sipati malo ulja, pa dodati iseckan luk i na srednjoj temperaturi samo kratko propržiti.
2. Zatim u sud dodati isečenu boraniju, pa dodati sve začine, sem crvene paprike. Sve zajedno malo dinstati nekoliko minuta, pa posuti sa crvenom mlevenom paprikom i promešati. Posle sipati vode toliko da prekrije boraniju. Kada boranija provri ostaviti tiho da vri poklopljeno oko 20-25 minuta.
3. U međuvremenu pripremiti preliv i uključiti rernu da se greje na 220 stepeni. U manju činiju staviti jaja, kiselu pavlaku i pavlaku za kuvanje, pa dodati prstohvat soli, ili vegete i fino sve promešati.
4. Pripremiti jednu manju vatrostalnu, ili keramičku posudu, pa skuvanu boraniju skinuti sa vatre i rešetkastom kašikom prebaciti u sud za pečenje. Preko boranije sipati 1 dl tečnosti od kuvanja.
5. Zatim preko boranije preliti pripremljen preliv i staviti u rernu da se peče na 220 stepeni oko 20-25 minuta.
6. Boraniju peći sve dok gore lepo ne porumeni.
7. Poslužiti toplo uz pečenje, pire krompir, salatu, ili po želji.
8. Prijatno!
Korak po korak
Potrebni sastojci
-500 g boranije
-1 manja glavica crnog luka
-1 čen belog luka
-0,5 kašikice soli
-0,5 kašikice vegete
-malo mlevenog bibera, po ukusu
-0,5 kašikice crvene paprike
-1 ravna kašikica mirođije, sveže, ili sušene
-2-3 kašike ulja
-oko 6 dl vode
Za preliv:
-2 jaja
-2 dl pavlake za kuvanje
-2 pune kašike kisele pavlake
-prstohvat soli, ili vegete
Za posipanje gore:
-malo seckane mirođije
-malo mlevenog bibera