Zapečena boranija iz rerne sa mirođijom i pavlakom

Podelite sa dragim osobama

Priprema

1.   Crni i beli luk oljuštiti, oprati, pa sitnije iseckati. Zatim u jedan manji sud sipati malo ulja, pa dodati iseckan luk i na srednjoj temperaturi samo kratko propržiti.

2.   Zatim u sud dodati isečenu boraniju, pa dodati sve začine, sem crvene paprike. Sve zajedno malo dinstati nekoliko minuta, pa posuti sa crvenom mlevenom paprikom i promešati. Posle sipati vode toliko da prekrije boraniju. Kada boranija provri ostaviti tiho da vri poklopljeno oko 20-25 minuta.

3.   U međuvremenu pripremiti preliv i uključiti rernu da se greje na 220 stepeni. U manju činiju staviti jaja, kiselu pavlaku i pavlaku za kuvanje, pa dodati prstohvat soli, ili vegete i fino sve promešati.

4.   Pripremiti jednu manju vatrostalnu, ili keramičku posudu, pa skuvanu boraniju skinuti sa vatre i rešetkastom kašikom prebaciti u sud za pečenje. Preko boranije sipati 1 dl tečnosti od kuvanja.

5.  Zatim preko boranije preliti pripremljen preliv i staviti u rernu da se peče na 220 stepeni oko 20-25 minuta.

6.  Boraniju peći sve dok gore lepo ne porumeni.

7.  Poslužiti toplo uz pečenje, pire krompir, salatu, ili po želji.

8.   Prijatno!

Korak po korak

Potrebni sastojci

-500 g boranije

-1 manja glavica crnog luka

-1 čen belog luka

-0,5 kašikice soli

-0,5 kašikice vegete

-malo mlevenog bibera, po ukusu

-0,5 kašikice crvene paprike

-1 ravna kašikica mirođije, sveže, ili sušene

-2-3 kašike ulja

-oko 6 dl vode

Za preliv:

-2 jaja

-2 dl pavlake za kuvanje

-2 pune kašike kisele pavlake

-prstohvat soli, ili vegete

Za posipanje gore:

-malo seckane mirođije

-malo mlevenog bibera