Hrskava pečena piletina iz rerne sa krompirom, lukom i limunom
Priprema
1. Jedno manje pile iseći na komade. Krompir i crni luk oljuštiti, oprati, pa iseći na krugove debljine oko 1 cm.
2. Uključiti rernu da se greje na 250 stepeni. Sada uzeti jedan veći, dublji pleh i obložiti ga sa papirom za pečenje. Zatim isečenu piletinu i krompir staviti u pleh, pa dodati izrendan beli luk, začine i preliti sa sokom od limuna. Sve to dobro promešati, pa rasporediti u plehu, u sredinu piletinu i oko toga kolutove krompira.
3. Gore poređati krupne kolutove crnog luka, pa sve preliti sa nekoliko kašika ulja. U svaki ćošak pleha staviti jednu kašiku vode.
4. Staviti pleh u rernu da se peče na 250 stepeni oko 1 sat, odnosno sve dok meso i krompir ne omekšaju i lepo ne porumene.
5. Pečenu piletinu i krompir poslužiti toplo uz sos i salatu po želji.
6. Prijatno!
Korak po korak
Potrebni sastojci
-1 celo pile, oko 1,5 kg
-4-5 komada krompira
-3-4 čena belog luka
-2 veće glavice crnog luka
-Začini:
-oko 2 pune kašikice soli
-oko 2 pune kašikice vegete
-0,5 kašikice bibera
-1 ravna kašikica crvene paprike
-na vrh kašikice ljute paprike
-0,5 kašikice majčine dušice
-ceđen sok od pola limuna
Za pečenje:
-7-8 kašika ulja, ili 2 kašike masti
-4 kašike vode