Fin i kremast sos od tikvica i pečuraka
Priprema
1. Prvo tikvicu i pečurke oprati i iseći na tanke listiće. Zatim crni i beli luk oljuštiti, oprati i sitno iseckati.
2. U sud sipati malo ulja, ili rastopiti malo maslaca, pa dodati iseckan crni i beli luk. Sve kratko propržiti mešajući, pa dodati tikvice, pečurke i seckan peršun list. Sipati na to oko 3-4 kašike vode i zajedno dinstati na tihoj vatri oko 15 minuta. Za vreme dinstanja nekoliko puta promešati.
3. Kada je sve omekšalo dodati sve začine i sok od limuna, pa nakon toga preliti sa pavlakom za kuvanje i kiselom pavlakom.
4. Sada dobro promešati i ostaviti da se kuva još nekoliko minuta.
5. Na kraju ukrasiti seckanim prešunovim lišćem. Poslužiti toplo uz pečeno meso, uz ribu, pire krompir i salatu po želji.
6. Prijatno!
Korak po korak
Potrebni sastojci
-oko 400 g pečuraka
-1 mala tikvica
-1 manja glavica crnog luka
-2 čena belog luka
-2-3 kašike ulja, ili 1 puna kašikica maslaca
-1 ravna kašikica soli
-0,5 kašikice bibera, ili po ukusu
-2 kašike ceđenog limunovog soka
-0,5 veze peršunovog lista
-2 dl pavlake za kuvanje
-1 dl kisele pavlake