Veoma ukusan đuveč sa junećim mesom
Priprema
1. Prvo juneće meso iseći na krupnije kocke. Zatim mešavinu povrća, paprike, paradajza, tikvice, graška, ili po izboru, očistiti, oprati i iseći na kockice. Može se koristiti i pripremljena zamrznuta mešavina povrća za đuveč. Crni luk isto oljuštiti, oprati i iseći na sitnije kockice.
2. Sada uzeti sud odgovarajuće veličine i sipati malo ulja, pa ubaciti crni luk i kratko propržiti. Zatim dodati kocke mesa i sve zajedno dinstati mešajući na srednjoj vatri oko 5 minuta.
3. Nakon toga dodati seckano povrće i sve zajedno dinstati oko 10 minuta. Prilikom dinstanja dolivati malo vode, oko 1 dl, ili po potrebi.
4. Zatim posuti prvo brašnom, pa dobro promešati. Posle dodati crvenu papriku i još jednom sve promešati.
5. Sada preliti sa vodom i sokom od paradajza, tako da tečnost prekrije meso i povrće. Posle dodati začine, so, vegetu, biber, mirođiju i malo ljute paprike. Dobro promešati i sačekati da provri, pa ostaviti na tihoj vatri poklopljeno da se đuveč kuva oko 1,5 sat.
6. Otprilike na polovini kuvanja dodati pirinač i nastaviti još kuvati do kraja, sve dok meso fino ne omekša. Za vreme kuvanja nekoliko puta promešati.
7. Na kraju dodati seckan peršun list. Đuveč poslužiti toplo uz svež hleb, kiselo mleko, kisele krastavce, ili po želji.
8. Prijatno!
Potrebni sastojci
-oko 600 g junećeg mesa, bez kostiju
-oko 500 g mešanog povrća, paprike, paradajza, graška, boranije, tikvice, ili po izboru
-2 veće glavice crnog luka
-1 puna kašikica brašna
-1 puna kašikica crvene paprike
-1 ravna kašikica soli
-1 puna kašikica vegete
-0,5 kašikice bibera
-na vrh kašikice ljute paprike
-1 dl soka od paradajza
-oko 4 dl vode, po potrebi
-2 pune kašike pirinča
-1 ravna kašikica mirođije
-oko 2 kašike peršunovog lista
-2-3 kašike ulja