Čušpajz od kelerabe sa mirođijom
Priprema
1. Prvo kelerabe oljuštiti, oprati i iseći na sitnije kockice.
2. Zatim crni i beli luk oljuštiti, oprati i sitno iseckati.
3. Mirođiju oprati i sitno iseći.
4. U manji sud sipati prvo ulje, ili rastopiti maslac na tihoj vatri, zatim ubaciti odmah crni i beli luk i kratko propržiti. Zatim dodati kockice kelerabe i seckanu mirođiju i kratko sve zajedno promešati na tihoj vatri. Sada preliti sa vodom i dodati začine, pa kuvati na tihoj vatri oko 30 minuta, odnosno dok keleraba ne omekša.
5. Kada je keleraba omekšala jedan manji deo izvaditi na tanjir i izgnječiti sa viljuškom, pa zatim vratiti u sud. U manjoj činiji izmešati dobro kiselu pavlaku sa brašnom, pa dodati u sud i dobro sve promešati. Ostaviti još da se kuva 5 minuta, pri tom često promešati da se ne zalepi za dno suda.
6. Čušpajz od kelerabe poslužiti toplo uz pečeno meso, kobasice, šunku, uz pečen krompir i salatu po želji.
7. Prijatno!
Korak po korak
Potrebni sastojci
-4-5 komada manjih keleraba
-1 veza mirođije
-1 manja glavica crnog luka
-1 čen belog luka
-1, 5 dl vode
-2 dl kisele pavlake
-1 ravna kašika brašna
-1 ravna kašikica soli
-oko 0,5 kašikice bibera, ili sveže mleveni biber po ukusu
-oko 3 kašike ulja, ili 1 kašika maslaca