Krempita sa višnjama

Krempita sa višnjama
Podelite sa dragim osobama

Priprema

1.   Koristiti gotove kore za krempitu, ili ispeći 2 kore od lisnatog testa. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljati kore, izbockati viljuškom, pa ispeći na 200 stepeni oko 10 minuta.

2.   Za pripremu fila prvo odvojiti žumanca od belanaca u dve činije. Prvo u belanca postepeno dodavati šećer i umutiti u čvrstu penu. Zatim u žumanca dodati šećer i vanilin šećer i fino umutiti. Nakon toga dodati brašno i oko 3 dl mleka oduzetog od ukupne količine mleka, pa mikserom dobro umutiti.

3.   Ostatak mleka staviti da provri, pa malo smanjiti i onda sipati umućena žumanca, pri tom neprestano mešati. Kada cela smesa provri smanjiti vatru da tiho vri i mešajuću sve vreme kuvati oko 10 minuta. Tada skinuti sa vatre i dodati umućena belanca u topao krem, pa varjačom lagano okretajući pažljivo mešati da se sve sjedini.

4.   Višnje iscediti od viška soka.

5.   Na duboku tacnu, ili dublji pleh staviti donju koru i sipati polovinu toplog fila. Sada poređati oceđene višnje, pa onda sipati drugu polovinu fila. Preko fila staviti drugu koru celu, ili se može i rukom krupno izmrviti da bi se gornja kora lakše isekla. Na kraju posuti sa šećerom u prahu.

6.   Ostaviti na sobnoj temperaturi da se fil ohladi, pa zatim staviti u frižder.

7.  Prijatno!

Korak po korak

Potrebni sastojci

-2 gotove kore za krempitu, ili napraviti od lisnatog testa

-2 l mleka

-10 jaja

-10 punih kašika šećera za belanca

-10 punih kašika šećera za žumanca

-6 vanil šećera

-10 jako punih kašika brašna

-400 g višanja, oceđenog od viška soka

Za slađi fil:

-još 5 punih kašika šećera dodati u mleko

Za posipanje:

-malo šećera u prahu

 



Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *