Krempita sa višnjama
Priprema
1. Koristiti gotove kore za krempitu, ili ispeći 2 kore od lisnatog testa. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljati kore, izbockati viljuškom, pa ispeći na 200 stepeni oko 10 minuta.
2. Za pripremu fila prvo odvojiti žumanca od belanaca u dve činije. Prvo u belanca postepeno dodavati šećer i umutiti u čvrstu penu. Zatim u žumanca dodati šećer i vanilin šećer i fino umutiti. Nakon toga dodati brašno i oko 3 dl mleka oduzetog od ukupne količine mleka, pa mikserom dobro umutiti.
3. Ostatak mleka staviti da provri, pa malo smanjiti i onda sipati umućena žumanca, pri tom neprestano mešati. Kada cela smesa provri smanjiti vatru da tiho vri i mešajuću sve vreme kuvati oko 10 minuta. Tada skinuti sa vatre i u vruć krem dodati umućena belanca, pa varjačom lagano okretajući pažljivo mešati da se sve sjedini.
4. Višnje iscediti od viška soka.
5. Fil ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu, pa na duboku tacnu, ili dublji pleh staviti donju koru i sipati polovinu fila. Sada poređati oceđene višnje, pa onda sipati drugu polovinu fila. Preko fila staviti drugu koru celu, ili se može i rukom krupno izmrviti da bi se gornja kora lakše isekla. Na kraju posuti sa šećerom u prahu.
6. Ostaviti na sobnoj temperaturi da se fil ohladi, pa zatim staviti u frižder.
7. Prijatno!
Korak po korak
Potrebni sastojci
-2 gotove kore za krempitu, ili napraviti od lisnatog testa
-2 l mleka
-10 jaja
-10 punih kašika šećera za belanca
-10 punih kašika šećera za žumanca
-6 vanil šećera
-10 jako punih kašika brašna
-400 g višanja, oceđenog od viška soka
Za slađi fil:
-još 5 punih kašika šećera dodati u mleko
Za posipanje:
-malo šećera u prahu