Zelena salata sa jogurtom i limunom
Priprema
1. Prvo odstraniti spoljne listove salate, zatim listove salate oprati i ocediti od vode. Iseći nožem na krupne komade, ili samo rukom iscepkati i staviti u jednu veću činiju. Beli luk oljuštiti, oprati i sitno iseckati, ili izgnječiti, pa dodati na salatu.
2. Sve sastojke za preliv staviti u jednu malu teglicu sa poklopcem i dobro promućkati. Ili u jednoj većoj šolji dobro promešati da se sve sjedini i da se šećer i so rastope.
3. Preliv sipati neposredno pre serviranja na salatu i blago sve promešati.
4. Zelenu salatu poslužiti uz razna pečena i kuvana jela.
5. Prijatno!
Potrebni sastojci
-1 veća glavica zelene salate, ili 2 manje
-2 čena belog luka
Za preliv:
-150 ml jogurta ( ili 3 pune kašike kisele pavlake )
-ceđen sok od jednog limuna ( oko 6 kašika )
-1 ravna kašikica šećera
-veći prstohvat soli
-malo sveže mlevenog bibera, po ukusu