Pekmez od jagoda bez konzervansa

Pekmez od jagoda bez konzervansa
Podelite sa dragim osobama

Priprema

1. Prvo jagode dobro oprati i ocediti od vode. Voditi računa da budu zdrave jagode i malo zrelije.

2.   Sada uzeti 2 veća suda i jagode iseći na polovine, ili ako su krupnije na četvrtine i staviti u sud, po 2 kg jagoda u svaki sud. Dodati šećer i vanila šećer, pa dobro promešati. Pokriti providnom folijom i ostaviti da odstoji 1-2 sata na hladnom, ili preko noći u frižderu.

3.  U međuvremenu oprati tegle i metalne poklopce, pa ih staviti na papirni ubrus da se ocede od vode. Nakon toga u rernu staviti papir za pečenje, ili jedan veći pleh i poređati tegle. Metalne poklopce samo obrisati suvom krpom. Sada tek uključiti rernu da se greje na 100 stepeni i kad dostigne temperaturu ostaviti 30 minuta da se sterilizuju.

4.   Kada su jagode odstojale u šećeru staviti da se kuvaju odvojeno u dva suda od 4 l, ili ih preručiti u veliki sud od 8-10 litara. Ako se kuvaju u velikom sudu onda spojiti sve jagode i staviti da se kuvaju. Na početku kada počne dobro da vri oko 10-ak minuta skidati penu. U početku na jakoj vatri oko 30 minuta i povremeno mešati. Posle 30 minuta kada počne da se pomalo zgušnjava dodati i sok od limuna, pa nastaviti kuvanje na srednjoj temperaturi još oko 1 sat i sve vreme mešati.

5.   Sterilizovane tegle uključiti da se greju u rerni na 50 stepeni pred kraj kuvanja pekmeza da budu tople. Pekmez je gotov kada varjača mešajući ostavlja vidljiv trag. Sada uzeti iz rerne toplu teglu i puniti je sa pekmezom do vrha. Odmah zatvoriti metalnim poklopcem i okrenuti naopačke. Tako napuniti sve teglice i ostaviti da stoje naopačke 15 minuta, pa ih zatim vratiti u normalan položaj.

6.  Ostaviti da se pekmez ohladi, pa sutradan poređati na police.

7.   Prijatno!

Korak po korak

Potrebni sastojci

-4 kg jagoda, očišćenih i iseckanih

-1 kg šećera ( na 1 kg jagoda 250 g šećera )

-4 vanilin šećera

-ceđen sok od 2 limuna

Na 1 kg jagoda staviti 200-300 g šećera, po ukusu. U toku kuvanja probati ukus, pa po želji dodati još malo šećera.