Pečeni krompir sa belim lukom iz tiganja
Priprema
1. Krompir oljuštiti, oprati i iseći na krugove debljine oko 1 cm. Ako je beli krompir sa tankom ljuskom onda nije potrebno ljuštiti, samo dobro oprati. Beli luk oljuštiti, oprati, pa sitno iseckati, izrendati, ili po želji ostaviti samo u komadima.
2. Krompir staviti u činiju i posuti sa brašnom i crvenom paprikom. Zatim dobro promešati.
3. U dublji tiganj staviti mast ( ili ulje ) da se istopi na srednjoj temperaturi. Ne treba previše ugrejati, jer krompir teba da se peče na umerenoj temperaturi i za vreme pečenja okretati kolutove krompira nekoliko puta. Peći oko 15 minuta, sve dok lepo ne porumeni.
4. Kada je već krompir pečen u zadnjih nekoliko minuta dodati iseckan, ili rendan beli luk, ili jednostavno samo čenove luka ubaciti između krompira.
5. Pečeni krompir izvaditi rešetkastom kašikom na veći tanjir, ili staviti u činiju, pa sada posoliti po ukusu i dobro promešati.
6. Ukrasiti seckanim crnim mladim lukom i poslužiti toplo uz pečeno meso, kobasice, uz salatu od paradajza, kiselo mleko, ili po želji.
7. Prijatno!
Potrebni sastojci
-oko 1 kg krompira
-0,5 kašikice crvene paprike
-2 ravne kašike brašna
-3 čena belog luka
-oko 2 pune kašike masti, ili oko 1 dl ulja
-so, po ukusu
-malo bibera, po ukusu