Pečene ćufte i krompir iz rerne-brz ručak, ili večera
Priprema
1. Prvo crni i beli luk oljuštiti, oprati i sitno iseckati. Suvi hleb potopiti u hladnu vodu, pa zatim dobro iscediti od vode i izmrviti. Sve sastojke za pripremu ćufti staviti u jednu veću činiju i posuti sa začinima. Nakon toga rukom dobro izraditi smesu i ostaviti oko 30 minuta da odstoji u frižderu.
2. U međuvremenu krompir oljuštiti, ili ako je beli krompir sa tankom ljuskom, samo dobro oprati i iseći na kolutove debljine oko 1cm.
3. Sada se može uključiti rerna da se greje na 200 stepeni. Uzeti jedan dublji i veći okrugli pleh, pa dno pleha obložiti sa papirom za pečenje. Kolutove krompira prvo ubaciti u pleh, posuti sa začinima, preliti sa malo ulja i promešati krompir.
4. Sada smesu za ćufte izvaditi iz friždera i vlažnim rukama oblikovati ćufte srednje veličine. Nakon toga ih uvaljati u prezle i poređati u pleh između krompira. Kolutove krompira sada rasporediti uspravno između ćufti. Sve preliti ravnomerno sa uljem i staviti da se peče.
5. Ćufte i krompir u rerni peći na 200 stepeni oko 1 sat. Na polovini vremena, otprilike posle 30 minuta ćufte pažljivo okrenuti na drugu stranu, a krompir ne treba okretati. Peći sve dok ćufte i krompir lepo ne porumene.
6. Ukrasiti sa malo peršunovog lista i poslužiti toplo uz sos od paradajza i neku svežu salatu po izboru.
7. Prijatno!
Korak po korak
Potrebni sastojci
Za ćufte:
-1 kg svinjskog mlevenog mesa, ili po izboru
-2 manje glavice crnog luka
-6 čena belog luka
-2 komada jaja
-2 veća parčeta suvog hleba
-2 pune kašikice soli
-1 ravna kašikica bibera
-na vrh kašikice ljute čili paprike
-0,5 kašikice mlevene slatke paprike
-oko 100 g prezle, da se ćufte uvaljaju
Za krompir:
-oko 1 kg belog krompira sa ljuskom zajedno
-1 ravna kašikica vegete
-malo mlevenog bibera
-3 kašike ulja
Gore preliti ćufte i krompir ravnomerno sa 7-8 kašika ulja.