Mlečna keks torta sa pirinčem-fina kremasta poslastica

Mlečna keks torta sa pirinčem-fina kremasta poslastica
Podelite sa dragim osobama

Priprema

1. U sud sipati mleko, pa dodati opran pirinač i promešati. Staviti da se kuva na srednjoj temperaturi i za vreme kuvanja često promešati. Pred kraj kuvanja dodati šećer, vanilin šećer i mali prstohvat soli, pa kad počne da se zgušnjava potrebno je sve vreme mešati. Kuvati oko 20-30 minuta sve dok se ne zgusne.

2.   Tada skinuti sa vatre, pa dodati maslac i rendanu limunovu koru, pa mešati dok se maslac ne istopi.

3.   U jedan manji kalup, ili keramički sud poređati pola količine keksa i preliti sa nekoliko kašika hladnog čokoladnog mleka. Preko keksa sipati još topao fil i ravnomerno rasporediti. Preko fila poređati drugi deo keksa i preliti sa čokoladnim mlekom.

4.   Za čokoladni preliv u manji sud staviti kockice čokolade, preliti sa nekoliko kašika mleka i dodati maslac. Mešati na tihoj vatri nekoliko minuta dok se čokolada ne istopi i zatim preliti preko keksa.

5.   Tortu staviti u frižder na nekoliko sati da se dobro ohladi.

6.   Prijatno!

Potrebni sastojci

-oko 300 g bevita keksa ( ili petit beurre, piškote )

-10 kašika čokoladnog mleka

-1 l mleka

-8 punih kašika pirinča

-8 punih kašika šećera

-3 vanilin šećera

-mali prstohvat soli

-100 g maslaca, ili margarina

-rendana kora od jednog limuna

Za čokoladni preliv:

-100 g čokolade

-3-4 kašike mleka

-1 kašika maslaca