Mlečna keks torta sa pirinčem-fina kremasta poslastica
Priprema
1. U sud sipati mleko, pa dodati opran pirinač i promešati. Staviti da se kuva na srednjoj temperaturi i za vreme kuvanja često promešati. Pred kraj kuvanja dodati šećer, vanilin šećer i mali prstohvat soli, pa kad počne da se zgušnjava potrebno je sve vreme mešati. Kuvati oko 20-30 minuta sve dok se ne zgusne.
2. Tada skinuti sa vatre, pa dodati maslac i rendanu limunovu koru, pa mešati dok se maslac ne istopi.
3. U jedan manji kalup, ili keramički sud poređati pola količine keksa i preliti sa nekoliko kašika hladnog čokoladnog mleka. Preko keksa sipati još topao fil i ravnomerno rasporediti. Preko fila poređati drugi deo keksa i preliti sa čokoladnim mlekom.
4. Za čokoladni preliv u manji sud staviti kockice čokolade, preliti sa nekoliko kašika mleka i dodati maslac. Mešati na tihoj vatri nekoliko minuta dok se čokolada ne istopi i zatim preliti preko keksa.
5. Tortu staviti u frižder na nekoliko sati da se dobro ohladi.
6. Prijatno!
Potrebni sastojci
-oko 300 g bevita keksa ( ili petit beurre, piškote )
-10 kašika čokoladnog mleka
-1 l mleka
-8 punih kašika pirinča
-8 punih kašika šećera
-3 vanilin šećera
-mali prstohvat soli
-100 g maslaca, ili margarina
-rendana kora od jednog limuna
Za čokoladni preliv:
-100 g čokolade
-3-4 kašike mleka
-1 kašika maslaca