Sos od šargarepe i graška sa mlekom i mirođijom

Sos od šargarepe i graška sa mlekom i mirođijom
Podelite sa dragim osobama

Priprema

1.   Crni luk i šargarepu očistiti, oprati i crni luk iseći sitnije, a šargarepu iseći na male kockice.

2.   U manji sud sipati ulje, pa dodati crni luk i šargarepu i kratko propržiti.

3.   Zatim dodati grašak i seckan peršun list i sve zajedno prodinstati na tihoj vatri nekoliko minuta. Ako je potrebno dodati nekoliko kašika vode.

4.   Nakon toga šargarepu i grašak posuti brašnom i brzo promešati na vatri. Sada sipati mleko, pa fino sve promešati i ostaviti da provri. Dodati seckanu mirođiju, zatim so, šećer i malo bibera, pa kuvati u polupokrivenoj posudi oko 20-30 minuta. Za vreme kuvanja često promešati i kuvati sve dok povrće ne omekša i sos se ne zgusne. Ako je sos previše gust dodati nekoliko kašika mleka.

5.   Sos od šargarepe i graška poslužiti uz pečeno meso, kobasice, barenu šunku, uz salatu od paradajza, ili po želji.

6.   Prijatno!

Korak po korak

Potrebni sastojci

-250 g šargarepe

-250 g graška

-1 manja glavica crnog luka

-1/2 veze sveže mirođije (  ili 1 puna kašika sušene )

– malo peršunovog lista

-1 srednja kašika brašna

-oko 4-5 dl mleka

-1 srednja kašikica soli

-1 ravna kašikica šećera

-malo mlevenog bibera, po ukusu

-2-3 kašike ulja