Sos od šargarepe i graška sa mlekom i mirođijom

Priprema
1. Crni luk i šargarepu očistiti, oprati i crni luk iseći sitnije, a šargarepu iseći na male kockice.
2. U manji sud sipati ulje, pa dodati crni luk i šargarepu i kratko propržiti.
3. Zatim dodati grašak i seckan peršun list i sve zajedno prodinstati na tihoj vatri nekoliko minuta. Ako je potrebno dodati nekoliko kašika vode.
4. Nakon toga šargarepu i grašak posuti brašnom i brzo promešati na vatri. Sada sipati mleko, pa fino sve promešati i ostaviti da provri. Dodati seckanu mirođiju, zatim so, šećer i malo bibera, pa kuvati u polupokrivenoj posudi oko 20-30 minuta. Za vreme kuvanja često promešati i kuvati sve dok povrće ne omekša i sos se ne zgusne. Ako je sos previše gust dodati nekoliko kašika mleka.
5. Sos od šargarepe i graška poslužiti uz pečeno meso, kobasice, barenu šunku, uz salatu od paradajza, ili po želji.
6. Prijatno!
Korak po korak
Potrebni sastojci
-250 g šargarepe
-250 g graška
-1 manja glavica crnog luka
-1/2 veze sveže mirođije ( ili 1 puna kašika sušene )
– malo peršunovog lista
-1 srednja kašika brašna
-oko 4-5 dl mleka
-1 srednja kašikica soli
-1 ravna kašikica šećera
-malo mlevenog bibera, po ukusu
-2-3 kašike ulja