Mali domaći hleb-spolja hrskav, a iznutra mekan

Mali domaći hleb-spolja hrskav, a iznutra mekan
Podelite sa dragim osobama

Priprema

1.   Prvo u mlaku vodu staviti izmrvljen kvasac, pa dodati prstohvat šećera i promešati. Ostaviti malo da kvasac proradi.

2.   U međuvremenu u jednu činiju staviti prvo brašno, pa dodati so i maslac omekšan na sobnoj temperaturi. Sve zajedno malo izmrviti sa rukom, pa onda sipati vodu sa kvascem.

3.   Testo izraditi dobro rukom prvo u činiji da se dobije testo srednje mekoće, pa onda još na stolu i posle toga vratiti u činiju. Gore i dole malo pobrašniti i pokriti testo, pa ostaviti da odstoji na toplom mestu oko 45-60 minuta da testo naraste.

4.   Sada izvaditi iz činije i staviti na pobrašnjen sto, pa malo oblikovati u željeni oblik. Uzeti jedan kalup, ili pleh, pa samo tanko nauljiti, ili obložiti ga sa papirom za pečenje. Prebaciti testo u pleh i gore zaseći malo na nekoliko mesta sa oštrim nožem. Ostaviti da odstoji pokriveno oko 35-40 minuta na toplom mestu.

5.   U međuvremenu uključiti rernu da se greje na 200 stepeni. Kada je testo za hleb odstojalo četkicom gore namazati tanko sa vodom i staviti da se peče. Peći na 200 stepeni oko 20-25 minuta, odnosno sve dok lepo ne porumeni, da gornja kora bude hrskava.

6.   Kada je hleb pečen izvaditi iz rerne i četkicom tanko namazati sa vodom i ostaviti da se ohladi.

7.   Prijatno!

Potrebni sastojci

-oko 250 g brašna, po potrebi da se dobije testo srednje mekoće

-1 ravna kašikica soli

-prstohvat šećera

-1,5 dl mlake vode

-2 pune kašikice maslaca

-pola svežeg kvasca