Savršeno praseće pečenje iz rerne
Priprema
1…Praseće meso oprati i dobro posoliti. Gornju stranu sa kožicom malo zaseći na nekoliko mesta, pa utrljati začine u meso sa svih strana. Meso se može pripremiti za pečenje uveče, pa ostaviti u frižderu da odstoji preko noći, ili odmah peći.
2. Uključiti rernu da se greje na 200 stepeni. Uzeti jedan dublji pleh, ili sud i obložiti sa papirom za pečenje. Staviti pripremljeno praseće meso u pleh tako da gornja strana sa kožicom bude okrenuta gore, pa odozgore namazati mašću, ili preliti sa uljem. Sada oko mesa sipati malo vode i pleh pokriti sa aluminijumskom folijom sa svih strana i dobro stisnuti foliju uz ivice pleha da ne izlazi para.
3. Tako pripremljeno meso staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni i peći oko 2 sata. Nakon toga pažljivo skinuti foliju, jer izlazi vruća para i vratiti meso nazad u rernu da se peče oko 30-45 minuta, odnosno koliko bude bilo potrebno da ispari višak vode i meso lepo porumeni i postane hrskavo.
4. Kada je meso pečeno izvaditi iz rerne i staviti na tacnu da se ohladi. Posle toga iseći praseće pečenje na komade i srevirati na većoj tacni.
5. Poslužiti uz pire krompir, rusku salatu, krompir salatu, ili po želji.
6. Prijatno!
Potrebni sastojci
-oko 3 kg praseće plećke i rebra
-oko 10 punih kašikica soli
-2 pune kašikice vegete
-pola kašikice bibera
-2 pune kašike masti, ili oko 8 kašika ulja, po potrebi
-1,5 dl vode