Savršeno praseće pečenje iz rerne

Savršeno praseće pečenje iz rerne
Podelite sa dragim osobama

Priprema

1…Praseće meso oprati i dobro posoliti. Gornju stranu sa kožicom malo zaseći na nekoliko mesta, pa utrljati začine u meso sa svih strana. Meso se može pripremiti za pečenje uveče, pa ostaviti u frižderu da odstoji preko noći, ili odmah peći.

2.   Uključiti rernu da se greje na 200 stepeni. Uzeti jedan dublji pleh, ili sud i obložiti sa papirom za pečenje. Staviti pripremljeno praseće meso u pleh tako da gornja strana sa kožicom bude okrenuta gore, pa odozgore namazati mašću, ili preliti sa uljem. Sada oko mesa sipati malo vode i pleh pokriti sa aluminijumskom folijom sa svih strana i dobro stisnuti foliju uz ivice pleha da ne izlazi para.

3.   Tako pripremljeno meso staviti u zagrejanu rernu na 200 stepeni i peći oko 2 sata. Nakon toga pažljivo skinuti foliju, jer izlazi vruća para i vratiti meso nazad u rernu da se peče oko 30-45 minuta, odnosno koliko bude bilo potrebno da ispari višak vode i meso lepo porumeni i postane hrskavo.

4.   Kada je meso pečeno izvaditi iz rerne i staviti na tacnu da se ohladi. Posle toga iseći praseće pečenje na komade i srevirati na većoj tacni.

5.   Poslužiti uz pire krompir, rusku salatu, krompir salatu, ili po želji.

6.   Prijatno!

Potrebni sastojci

-oko 3 kg praseće plećke i rebra

-oko 10 punih kašikica soli

-2 pune kašikice vegete

-pola kašikice bibera

-2 pune kašike masti, ili oko 8 kašika ulja, po potrebi

-1,5 dl vode