Podvarak od kiselog kupusa zapečen u rerni
Priprema
1…Jednu veću glavicu kiselog kupusa iseći na krupnije komade. Crni luk oljuštiti, oprati i krupnije iseckati. Ako se koristi dimljeno meso, ili kobasice, onda ih prvo oprati u toploj vodi i kobasici skinuti omotač. Meso i kobasice iseći na krupne komade.
2. Zatim uzeti jedan veći sud i staviti pola količine isečenog kiselog kupusa.
3. Preko toga dodati seckan crni luk, a preko luka sada poređati krupno isečene komade tirolske plećke i kobasice.
4. Sada u sud preko mesa rasporediti drugi deo kiselog kupusa.
5. Na kraju sve gore posuti crvenom slatkom paprikom i sa malo ljute čili paprike. Ubaciti nekoliko zrna bibera i staviti 1-2 komada lovorovog lista. Ako je kupus dovoljno kiseo ne treba dodati soli, ali ako nije dodati malo vegete po ukusu.
6. Preliti sve sa vodom i staviti da se dinsta poklopljeno na tihoj vatri oko 1 sat.
7. U međuvremenu pred kraj dinstanja uključiti rernu da se greje na 200 stepeni. Zatim kupus prebaciti u jedan drugi sud koji može da se koristi u rerni, ili neki dublji pleh i preliti sa malo ulja.
8. Ako se kupus kuva u sudu koji može posle da se stavi u rernu, onda posle dinstanja odmah taj sud staviti u rernu da se kupus zapeče. Ostaviti u rerni na 200 stepeni oko 30-40 minuta da se kupus zapeče.
9. Prijatno!
Korak po korak
Potrebni sastojci
-1 veća glavica kiselog kupusa, oko 2 kg
-oko 0,5 kg tirolske plećke
-oko 800 g sušenih kobasica ( ili može se dodati malo slanine, suvih rebara, po izboru )
-2 veće glavice crnog luka
-oko 7 dl vode i po potrebi još dodati malo
-2 pune kašikice crvene slatke paprike
-na vrh kašikice ljute čili paprike
-2-3 zrna bibera
-1-2 lovorova lista
-1 kašika ulja, pre pečenja