Veoma ukusan i brz pirinač sa pečurkama
Priprema
1….Prvo početi pripremu pirinča, crni luk iseckati i kratko propržiti na ulju.
2. Dodati opran i oceđen pirinač i kratko zajedno propržiti oko 1 minut, sve vreme mešajući.
3. Čim počne pomalo da se lepi pirinač za dno suda sipati vode, pa promešati.
4. Zatim dodati začine i kuvati oko 10-15 minuta i za to vreme nekoliko puta promešati. Pirinač je gotov kada upije tečnost.
5. Sada uzeti jedan veći i dublji tiganj, pa u njega ubaciti oprane pečurke i preliti sa uljem.
6. Na srednjoj vatri dinstati pečurke oko 15 minuta i za to vreme ih nekoliko puta okretati da se ravnomerno peku.
7. Za vreme prženja ih posoliti i pobiberiti, a pred sam kraj prženja ubaciti seckan beli luk i samo kratko propržiti.
8. Kada su pečurke gotove u tiganj dodati bareni pirinač i na tihoj vatri sve blago samo promešati, pa skinuti sa vatre.
9. Gore posuti seckan peršunov list, ili seckan mladi crni luk.
10. Prijatno!
Korak po korak
Potrebni sastojci
Za pirinač:
-1 šolja od 2,5 dl pirinča
-1 veća glavica crnog luka
-2 ravne kašikice vegete
-pola kašikice mlevenog crnog bibera
-oko 4-5 kašika ulja
-2 šolje od 2,5 dl vode
Za pečurke:
-oko 400 g pečuraka
-2 veća čena belog luka
-pola kašikice soli
-malo mlevenog crnog bibera
-4-5 kašika ulja