Kakao kolač bez jaja sa rumom i kokosom
Priprema
1….Prvo pripremiti preliv i ostaviti da se prohladi dok se peče kolač. Staviti sve sastojke za preliv u manji sud i otopiti na tihoj vatri mešajući. Samo sačekati da provri i kratko da vri, pa skinuti sa vatre.
2. Uključiti rernu da se greje na 200 stepeni.
3. U veću činiju dodavati sve sastojke za smesu za testo redom, pa dobro izmešati ručno varjačom, ili žicom.
4. Uzeti jedan manji pleh, ili vatrostalnu činiju i namazati sa margarinom sa svih strana i posuti sa malo brašna. Nakon toga sipati smesu za testo u pleh i izravnati.
5. Staviti da se peče na 200 stepeni i peći oko 20-25 minuta u zavisnosti od debljine testa.
6. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se malo prohladi, pa iseći kolač na kocke. Zatim preliti sa pripremljenim prelivom i posuti kokosovim brašnom.
7. Ostaviti da odstoji oko 30 minuta da testo upije preliv i da se prohladi, pa staviti u frižder.
8. Kada se ohladi nožem još jednom obeležiti kocke i dekorisati sa malo kokosovog brašna.
9. Prijatno!
Korak po korak
Potrebni sastojci
Za smesu za testo: mera je čaša od 2 dl.
-3 čaše jogurta
-1,5 čaše šećera
-2 vanilin šećera
-3 pune kašike kakao praha
-pola čaše ulja
-3 čaše brašna
-pola kesice praška za pecivo ( 1 puna kašikica )
Za preliv:
-1 čaša mleka
-1 čaša šećera
-3 pune kašike kakao praha
-150 g maslaca, ili margarina
-1 dl ruma
Gore posuti sa:
-oko 50 g kokosovog brašna