Starinski kolač sa makom i jabukama

Starinski kolač sa makom i jabukama
Podelite sa dragim osobama

Priprema

1….Prvo pripremiti fil od maka i jabuka. Za fil od maka staviti mleko da provri, a sve ostale sastojke u činiju. Sa vrućim mlekom preliti i promešati.

2. Za fil od jabuka jabuke oljuštiti, izrendati i dobro iscediti od viška soka. Staviti u činiju i dodati sve ostale sastojke, pa promešati.

3….Uključiti rernu da se greje na 200 stepeni. Prvo umutiti jaja i šećer, ručno, ili mikserom, fino penasto.

4. Zatim dodati sve ostale sastojke, pa dobro umutititi mešajući ručno sa varjačom, ili mikserom. Smesa treba da ima takvu gustinu da se može lako sipati u pleh.

5. Uzeti dublji pleh srednje veličine, pa obložiti sa papirom, ili namazati margarinom i posuti sa malo brašna. Zatim sipati u pleh malo više od polovine smese i staviti da se zapeče gore samo malo, oko 5 minuta.

6. Nakon toga izvaditi iz rerne i na jednoj polovini testa rasporediti fil od maka, a sa druge strane fil od jabuka.

7. Sada preliti ravnomerno gore sa ostatkom smese za testo i staviti da se peče na 200 stepeni. Peći oko 25 minuta. Proveriti na kraju da li je testo pečeno sa čačkalicom.

8. Kolač može da se pravi i samo sa jednim filom, onda količine sastojaka za fil duplirati.

9. Prijatno!

Korak po korak

Potrebni sastojci

-5 jaja

-3 dl šećera

-1 vanilin šećer

-veći prstohvat soli

-1,5 dl ulja

-300 g kisele pavlake

-4,5 dl brašna

-1 prašak za pecivo

-malo rendane kore od limuna

Za fil od maka:

-200 g mlevenog maka

-200 g šećera u prahu

-2 vanilin šećera

-2 jako pune kašike mlevenog keksa ( koliko može da stane na kašiku )

-rendana kora od jednog limuna

-1,5 dl vrućeg mleka

Za fil od jabuka:

-8-10 srednjih kiselih jabuka,izrendanih i oceđenih od soka

-125 g šećera u prahu

-2 vanilin šećera

-oko 50 g suvog grožđa

-1 puna kašikica cimeta

-2 jako pune kašike mlevenog keksa