Starinski kolač sa makom i jabukama
Priprema
1….Prvo pripremiti fil od maka i jabuka. Za fil od maka staviti mleko da provri, a sve ostale sastojke u činiju. Sa vrućim mlekom preliti i promešati.
2. Za fil od jabuka jabuke oljuštiti, izrendati i dobro iscediti od viška soka. Staviti u činiju i dodati sve ostale sastojke, pa promešati.
3….Uključiti rernu da se greje na 200 stepeni. Prvo umutiti jaja i šećer, ručno, ili mikserom, fino penasto.
4. Zatim dodati sve ostale sastojke, pa dobro umutititi mešajući ručno sa varjačom, ili mikserom. Smesa treba da ima takvu gustinu da se može lako sipati u pleh.
5. Uzeti dublji pleh srednje veličine, pa obložiti sa papirom, ili namazati margarinom i posuti sa malo brašna. Zatim sipati u pleh malo više od polovine smese i staviti da se zapeče gore samo malo, oko 5 minuta.
6. Nakon toga izvaditi iz rerne i na jednoj polovini testa rasporediti fil od maka, a sa druge strane fil od jabuka.
7. Sada preliti ravnomerno gore sa ostatkom smese za testo i staviti da se peče na 200 stepeni. Peći oko 25 minuta. Proveriti na kraju da li je testo pečeno sa čačkalicom.
8. Kolač može da se pravi i samo sa jednim filom, onda količine sastojaka za fil duplirati.
9. Prijatno!
Korak po korak
Potrebni sastojci
-5 jaja
-3 dl šećera
-1 vanilin šećer
-veći prstohvat soli
-1,5 dl ulja
-300 g kisele pavlake
-4,5 dl brašna
-1 prašak za pecivo
-malo rendane kore od limuna
Za fil od maka:
-200 g mlevenog maka
-200 g šećera u prahu
-2 vanilin šećera
-2 jako pune kašike mlevenog keksa ( koliko može da stane na kašiku )
-rendana kora od jednog limuna
-1,5 dl vrućeg mleka
Za fil od jabuka:
-8-10 srednjih kiselih jabuka,izrendanih i oceđenih od soka
-125 g šećera u prahu
-2 vanilin šećera
-oko 50 g suvog grožđa
-1 puna kašikica cimeta
-2 jako pune kašike mlevenog keksa