Grašak sa dinstanim krompirom-idealan prilog uz ručak
Priprema
1….Krompir iseći na deblje kolutove, ili veće kocke.
2. Crni luk iseckati, pa na malo ulja kratko propržiti. Zatim dodati kolutove krompira i preliti sa malo vode za dinstanje.
3. Posoliti i pobiberiti, pa kada provri smanjiti vatru i na tihoj vatri dinstati oko 30-40 minuta, sve dok voda ne ispari i krompir ne omekša. Za vreme dinstanja nekoliko puta promešati.
4. U međuvremenu dok se krompir dinsta grašak skuvati na tihoj vatri, uz dodatak vegete i seckane mirođije. Kuvati oko 20-30 minuta.
5. Dinstani krompir skinuti sa vatre, a grašak procediti od vode i dodati na krompir. Sve blago promešati, pa posoliti i pobiberiti po ukusu, ako je potrebno.
6. Servirati toplo kao prilog uz pečeno, ili pohovano meso, barenu šunku, ili po želji.
7. Prijatno!
Potrebni sastojci
Za krompir:
-oko 1-1,5 kg krompira
-2 veće glavice crnog luka
-2 ravne kašikice soli
-malo sveže mlevenog bibera
-oko 1-1,5 dl vode za dinstanje
-3-4 kašike ulja
Za grašak:
-oko 300 g graška
-1 ravna kašikica vegete
-1 puna kašika seckane sveže mirođije, ili 1 kašikica suve