Palačinke sa makom i višnjama-kremaste i fine
Priprema
1….U činiji prvo umutiti jaja sa šećerom, vanilom i soli, pa dodati brašno i sipati mleko. Dobro izmešati da se dobije gusta smesa bez grudvica.
2. Na kraju sipati kiselu vodu i ulje i sve promešati da se lepo sjedini.
3. Ostaviti da odstoji oko 15 minuta i peći palačinke.
4. Sada pripremiti fil sa makom. U činiju staviti mleveni mak, šećer u prahu i vanil šećer, pa promešati.
5. Mleko staviti da provri, pa sa vrućim mlekom preliti mak i promešati. Nakon toga dodati mleveni keks i rendanu koru limuna. Izmešati i ostaviti da se prohladi.
6. Filovati palačinke i preko toga poređati nekoliko komada višanja.
7. Urolati, pa po želji iseći na manje komade.
8. Prijatno!
Korak po korak
Potrebni sastojci
Za smesu za palačinke:
-4 komada jaja
-2 pune kašike šećera
-1 vanila šećer
-1 ravna kašikica soli
-5 dl mleka
-3 dl kisele vode
-400 g brašna
-2 kašike ulja
Za fil od maka i višanja:
-200 g mlevenog maka
-150 g šećera u prahu
-2 vanila šećera
-1,5 dl mleka
-2 pune kašike mlevenog keksa
-rendana kora od limuna
-oko 250 g višanja