Žerbo kocke sa orasima

Žerbo kocke sa orasima
Podelite sa dragim osobama

Priprema

1….Prvo u činiju staviti brašno, pa dodati šećer u prahu, so, koru limuna, pa promešati. Zatim dodati margarin isečen na manje kocke, pa rukom izmrviti zajedno sa brašnom.

2. U hladno mleko staviti kvasac izmrvljen, pa dodati jaja i kiselu pavlaku. Kašikom promešati.

3. Sada u brašno dodati tečne sastojke i rukom izraditi testo, ali ne previše dugo. Zatim staviti na sto i oblikovati 4 obge.

4. Svaku obgu staviti i providnu foliju i držati u frižderu. 2 sata.

5. Pleh obložiti papirom, ili namazati sa margarinom, pa razvući prvu obgu i staviti na dno pleha.

6. Sastojke za fil promešati, pa podeliti na 3 dela. Koru prvo namazati sa 5-6 punih kašika pekmeza, pa zatim posuti sa filom. Tako ponoviti postupak još 2 puta i onda gore staviti zadnju koru.

7. Sve blago pritisnuti ravnomerno gore da se kore spoje. Posle sa viljuškom probosti kolač do dna na 5-6 mesta.

8. Uključiti rernu na 200 stepeni. Kolač ostaviti da stoji 30 minuta, pa staviti da se peče na 200 stepeni oko 20-25 minuta.

9. Kada se kolač prohladi preliti sa toplom glazurom od čokolade. Za to otopiti na pari čokoladu i dodati margarin, pa promešati.

10. Prijatno!

Potrebni sastojci

-600 g brašna

-3 jako pune kašike šećera u prahu

-1 vanila šećer

-veći prstohvat soli

-malo rendane limunove kore

-250 g margarina

-1 dl hladnog mleka

-1 svež kvasac

-3 žumanaca

-3 pune kašike kisele pavlake

Za fil:

-350 g mlevenih oraha

-300 g šećera u prahu

-2 vanila šećera

-rendana kora od limuna, ili pomorandže

-oko 800 g pekmeza od kajsije, ili po želji

Za glazuru od čokolade:

-200 g čokolade

-50 g margarina