Žerbo kocke sa orasima
Priprema
1….Prvo u činiju staviti brašno, pa dodati šećer u prahu, so, koru limuna, pa promešati. Zatim dodati margarin isečen na manje kocke, pa rukom izmrviti zajedno sa brašnom.
2. U hladno mleko staviti kvasac izmrvljen, pa dodati jaja i kiselu pavlaku. Kašikom promešati.
3. Sada u brašno dodati tečne sastojke i rukom izraditi testo, ali ne previše dugo. Zatim staviti na sto i oblikovati 4 obge.
4. Svaku obgu staviti i providnu foliju i držati u frižderu. 2 sata.
5. Pleh obložiti papirom, ili namazati sa margarinom, pa razvući prvu obgu i staviti na dno pleha.
6. Sastojke za fil promešati, pa podeliti na 3 dela. Koru prvo namazati sa 5-6 punih kašika pekmeza, pa zatim posuti sa filom. Tako ponoviti postupak još 2 puta i onda gore staviti zadnju koru.
7. Sve blago pritisnuti ravnomerno gore da se kore spoje. Posle sa viljuškom probosti kolač do dna na 5-6 mesta.
8. Uključiti rernu na 200 stepeni. Kolač ostaviti da stoji 30 minuta, pa staviti da se peče na 200 stepeni oko 20-25 minuta.
9. Kada se kolač prohladi preliti sa toplom glazurom od čokolade. Za to otopiti na pari čokoladu i dodati margarin, pa promešati.
10. Prijatno!
Potrebni sastojci
-600 g brašna
-3 jako pune kašike šećera u prahu
-1 vanila šećer
-veći prstohvat soli
-malo rendane limunove kore
-250 g margarina
-1 dl hladnog mleka
-1 svež kvasac
-3 žumanaca
-3 pune kašike kisele pavlake
Za fil:
-350 g mlevenih oraha
-300 g šećera u prahu
-2 vanila šećera
-rendana kora od limuna, ili pomorandže
-oko 800 g pekmeza od kajsije, ili po želji
Za glazuru od čokolade:
-200 g čokolade
-50 g margarina