Kremasti sos od boranije sa mlekom
Priprema
1….Na malo maslaca, ili ulja prodinstati kratko iseckan crni i beli luk.
2. Zatim dodati boraniju i sipati malo vode, do polovine visine boranije. Promešati i dinstati poklopljeno na tihoj vatri oko 20 minuta.
3. Nakon toga boraniju posuti sa brašnom ( i po želji sa malo crvene paprike) i promešati.
4. Zatim preliti sa mlekom i dobro promešati.
5. Na kraju ubaciti sve začine i seckanu mirođiju, pa kuvati oko 10 minuta dok se sos ne zgusne. Sada za vreme kuvanja je potrebno često promešati.
6. Poslužiti uz pečeno meso, pečene kobasice, pire krompir i salatu, po želji.
7. Prijatno!
Korak po korak
Potrebni sastojci
-500 g boranije, zelene, ili žute
-oko 3 kašike ulja, ili malo maslaca
-1 srednja glavica crnog luka
-2 čena belog luka
-malo vode, oko 2 dl za dinstanje
-1 puna kašika brašna
-po želji na vrh kašikice crvene paprike
-oko 7 dl mleka
-1 ravna kašikica morske soli
-1 ravna kašikica vegete
-malo bibera, po ukusu
-pola veze sveže mirođije, ili 1 kašika suve
-1 kašika kisele pavlake, ili limunovog soka