Krompir salata sa prelivom
Priprema
1….Krompir obariti u ljusci u posoljenoj vodi, oko 30 minuta. Voditi računa da ne omekša previše.
2. Zatim krompir ostaviti da se dobro ohladi, pa oljuštiti, i iseći na kolutove debljine oko pola cm-a.
3. Crni luk iseći na tanke polukrugove, pa krompir i crni luk posoliti i blago izmešati u činji.
4. Za pripremu preliva prvo prokuvati vodu, pa u toplu vodu staviti sve sastojke i izmešati.
5. Vruć preliv sipati preko krompira i luka i izmešati. Ostaviti da se dobro ohladi, pa ostaviti u frižderu preko noći, ili barem nekoliko sati da se ukusi izmešaju.
6. Poslužiti uz pečeno meso, kobasice, roštilj, ili po želji.
Saveti:
1….Umesto crnog luka, može se koristiti mladi crni luk, ili praziluk.
2. U salatu se može dodati i barena viršla, isečena na krugove.
7. Prijatno!
Potrebni sastojci
-oko 1,5 kg krompira
-2 glavice crnog luka
-1 glavica ljubičastog luka
-pola kašikice soli
Za preliv:
-3 dl vode, tople
-5 kašika sirćeta
-4 kašike maslinovog ulja
-2 kašikice senfa
-1 puna kašikica soli
-1 puna kašika šećera
-pola kašikice bibera