Lenja pita sa rogačem-veoma mekana i ukusna
Priprema
1….Prvo pripremiti fil od rogača. U činiji prvo izmešati rogač, šečer u prahu i vanila šećer.
2. Zatim mleko staviti da provri, pa sa vrućim mlekom preliti rogač i promešati da rogač upije mleko.
3. Nakon toga dodati mleveni keks, pekmez, rendanu koru i ceđen sok od limuna, ili pomorandže, pa sve dobro izmešati.
4. Uključiti rernu da se greje na 200 stepeni i pripremiti smesu za testo. Prvo penasto umutiti jaja i šećer sa žicom za mućenje.
5. Zatim dodati sve ostale sastojke. Umutiti u homogenu smesu koja se može lako sipati u pleh.
6. Uzeti pleh srednje veličine, pa obložiti sa papirom, ili tanko namastiti. Sipati u pleh malo više od polovine smese i staviti da se malo zapeče, samo 5 minuta.
7. Nakon toga izvaditi iz rerne, pa staviti fil i preko fila preliti ravnomerno sa ostatkom smese za testo.
8. Staviti da se peče na 200 stepeni oko 20-25 minuta.
9. Gore posuti sa šećerom u prahu, ili preliti sa čokoladnom glazurom.
10. Prijatno!
Potrebni sastojci
Za smesu za testo:
-5 jaja
-3 dl šećera
-1 vanilin šećer
-prstohvat soli
-1,5 dl ulja
-350 g kisele pavlake
-4,5 dl brašna
-1 prašak za pecivo
-rendana kora od limuna
Za fil od rogača:
-250 g mlevenog rogača
-250 g šećera u prahu
-2 vanilin šećera
-2 dl mleka
-2 pune kašike mlevenog keksa
-2 pune kašike pekmeza od kajsije, ili neki drugi
-rendana kora od jednog limuna, ili pomorandže
-ceđen sok od jednog limuna, ili pomorandže