Domaći pekmez od kajsija bez konzervansa

Domaći pekmez od kajsija bez konzervansa
Podelite sa dragim osobama

Priprema

1….Prvo kajsije dobro oprati i ocediti od vode.

2. Zatim im izvaditi koštice i staviti u jedan veći sud.

3. Dodati šećer, pa dobro promešati.

4. Kuvati na srednjoj vatri uz stalno mešanje da ne zagori oko 1 i po sat. Pekmez je gotov kada varjača ostavlja vidljiv trag, koji se ne zatvara brzo.

5. Tegle oprati, pa staviti u rernu da se sterilizuju. Uključiti rernu na 100 stepeni i ostaviti tegle 30 minuta.

6. Tegle pre sipanja pekmeza treba da su zagrejane i tople, pa vruć pekmez sipati u njih.

7. Vruć pekmez odmah zatvoriti sa metalnim poklopcem i okrenuti naopačke.

8. Ostaviti tako tegle naopačke okrenute 30 minuta, pa zatim ih vratiti nazad.

9. Posle otvaranja pekmeza teglu držati u frižderu.

10. Prijatno!

Korak po korak

Potrebni sastojci

-4 kg očišćenih kajsija

-1400 g šećera ( na 1 kg 350 g šećera )