Domaći pekmez od kajsija bez konzervansa
Priprema
1….Prvo kajsije dobro oprati i ocediti od vode.
2. Zatim im izvaditi koštice i staviti u jedan veći sud.
3. Dodati šećer, pa dobro promešati.
4. Kuvati na srednjoj vatri uz stalno mešanje da ne zagori oko 1 i po sat. Pekmez je gotov kada varjača ostavlja vidljiv trag, koji se ne zatvara brzo.
5. Tegle oprati, pa staviti u rernu da se sterilizuju. Uključiti rernu na 100 stepeni i ostaviti tegle 30 minuta.
6. Tegle pre sipanja pekmeza treba da su zagrejane i tople, pa vruć pekmez sipati u njih.
7. Vruć pekmez odmah zatvoriti sa metalnim poklopcem i okrenuti naopačke.
8. Ostaviti tako tegle naopačke okrenute 30 minuta, pa zatim ih vratiti nazad.
9. Posle otvaranja pekmeza teglu držati u frižderu.
10. Prijatno!
Korak po korak
Potrebni sastojci
-4 kg očišćenih kajsija
-1400 g šećera ( na 1 kg 350 g šećera )