Gulaš od pasulja
Priprema
1….Prvo crni luk, beli luk, svežu papriku, paradajz, šargarepu i koren peršuna iseći na sitnije komade.
2. Svinjsko meso, ( ili goveđe meso ) po izboru, iseći na krupnije komade.
3. Pasulj oprati i kratko prokuvati nekoliko minuta u malo vode, pa ocediti od vode.
4. U veći sud na malo ulja, ili masti prvo prodinstati crni i beli luk. Zatim dodati svežu papriku, paradajz, šargarepu i koren peršuna, pa dinstati oko 5 minuta.
5. Zatim u sud ubaciti krupne komade mesnate slanine, dimljenih rebara i kobasice. Promešati, pa dodati i pasulj i sve začine. Dinstati, povremeno mešajući oko 10-15 minuta da sve pusti soka.
6. Sada preliti sa vodom da sve prekrije, pa sačekati da provri i na tihoj vatri poklopljeno kuvati oko 2 sata.
7. Više puta pogledati i po potrebi doliti malo vode.
8. Poslužiti sa kiselom pavlakom i salatom.
9. Prijatno!
Potrebni sastojci
-1 kašika masti ( ili 5 kašika ulja )
-3 glavice crnog luka
-3 čena belog luka
-2 sveže paprike
-1 paradajz
-4 šargarepe
-2 korena peršuna
-oko 0,5 kg dimljenih rebaraca ( ili svinjsko meso, goveđe meso, može po izboru )
-250 g mesnate slanine
-250 g kobasice
-300 g pasulja
-1 ravna kašikica soli
-2 pune kašikice vegete
-pola kašikice bibera
-2 pune kašikice crvene slatke paprike
-na vrh kašikice ljute paprike
-1 lovorov list
-oko 1,5 l vode
Za ukrašavanje:
-malo seckanog peršunovog lišća