Kolač bez jaja sa makom i jogurtom
Priprema
1….Uključiti rernu da se greje na 200 stepeni. Prvo izmešati sve suve sastojke u činiji, brašno, griz, šećer, vanila šećer, koru limuna, mak i soda bikarbonu.
2. Zatim na kraju dodati jogurt i ulje i sa varjačom, ili kašikom sve dobro izmešati.
3. Pleh premazati sa margarinom i posuti sa malo brašna, ili obložiti sa papirom, pa sipati smesu za testo.
4. Staviti da se peče na 200 stepeni oko 20-25 minuta.
5. Kolač izvaditi iz rerne i vruć kolač premazati sa pekmezom od kajsija, pa preko toga sipati glazuru od čokolade.
6. Kolač ostaviti da se ohladi, pa iseći na kocke, ili štangle.
7. Prijatno!
Saveti:
1….Kolač se može premazati sa pekmezom po izboru i ne mora se prelivati sa čokoladom.
2. Može se odozgo posuti i ukrasiti sa seckanim i mlevenim orasima, bademima, ili prženim kikirikijem.
Potrebni sastojci
Za smesu za testo: koristiti čašu od 2,5 dl.
-2 čaše brašna
-1 čaša griza
-1 puna čaša šećera
-2 vanila šećera
-100 g mlevenog maka
-rendana kora od jednog limuna
-1 puna kašikica sode bikarbone ( ili praška za pecivo )
-2 čaše jogurta
-pola čaše ulja
Za premazivanje kolača:
-4 pune kašike pekmeza od kajsije
Za čokoladnu glazuru:
-100 g čokolade
-1 dl mleka
-60 g margarina