Predivna kremasta torta sa kafom i vanila kremom
Priprema
1….Prvo jaja odvojiti na žumanca i belanca.
2. U belanca dodati šećer, pa umutiti u čvrstu penu.
3. Zatim dodati šećer u žumanca, pa penasto umutiti. Posle dodati brašno i 3 dl mleka oduzetog od ukupne količine, pa dobro izmešati da nema grudvica. Mleko dodavati postepeno.
4. Ostatak mleka 7 dl sa vanila šećerom staviti da se ugreje i sačekati da provri. Zatim sipati žumanca i mešajući sve vreme kuvati 10 minuta na tihoj vatri. Za slađi ukus dodati još 3-5 punih kašika šećera.
5. Nakon toga skinuti sa vatre, pa prvo dodati pola količine belanaca i dobro izmešati.
6. Zatim staviti ostatak belanaca i mešati polako, blago okretajući.
7. Keks podeliti na 2 dela za 2 kore. Skuvati jaku nes kafu, pa pola keksa umočiti i ređati na tacnu.
8. Preko keksa sipati vanila kremu, pa zatim preko fila ređati keks sa kafom.
9. Preko gornjeg reda keksa preliti glazuru od čokolade i eurokrem table.
10. Tortu staviti u frižder da stegne. Prijatno!
Potrebni sastojci
Za 2 kore:
-oko 300 g keksa petit beurre
-oko 3 dl tople i jake skuvane neskafe
Za vanila kremu:
-1 l mleka
-5 belanaca sa 5 punih kašika šećera
-5 žumanaca sa 5 punih kašika šećera
-5 jako punih kašika brašna
-5 vanila šećera
-rendana kora od jednog limuna
Za glazuru:
-100 g čokolade
-100 g eurokrem table
-1 dl mleka
-50 g margarina